Gemeente Nijmegen

Start proef gescheiden luierinzameling

Ouders met kinderen op de kinderdagverblijven Joki of t Grut kunnen vanaf 3 oktober hun luiers daar in een aparte luiercontainer afgeven. Hiervoor worden gratis witten zakken verstrekt. Het gaat om een proef van de Stichting Kinderopvang Nijmegen en de gemeente om ouders te stimuleren wegwerpluiers gescheiden in te zamelen.

De proef loopt tot het einde van dit jaar. Wanneer blijkt dat de nieuwe aanpak werkt, wordt de gescheiden inzameling uitgebreid naar alle KION-kinderdagverblijven in Nijmegen.

Een kind verbruikt zo'n vijfduizend wegwerpluiers tot het zindelijk is en produceert ongeveer duizend kilo aan luierafval. Gescheiden inzameling van één kind bespaart zes bomen, achtduizend liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter diesel.

Ouders besparen door het gebruik van witte zakken in plaats van groene vuilniszakken ongeveer 40 euro per jaar. Kion-kinderdagverblijven in Nijmegen verzamelen zelf al enkele jaren luiers van hun kinderen. Het gaat hierbij in totaal om 30 procent van de kinderen in de stad tot drie jaar.

Tijdens de proefperiode is de inzameling van wegwerpluiers uitsluitend bestemd voor gezinnen van wie het kind op kinderdagverblijf Joki of 't Grut verblijft. Als de proef goed verloopt, wordt de inzameling van luiers uitgebreid naar andere kinderdagverblijven in Nijmegen. De gemeente zorgt voor de gratis witte zakken.

In heel Nijmegen gaat het dan jaarlijks om miljoenen luiers, die nu nog worden verbrand. Hierdoor gaan kostbare grondstoffen als papier en plastic verloren. Wegwerpluiers, die gescheiden worden ingezameld, gaan naar Knowaste in Arnhem waar papier en plastic worden herwonnen en

hergebruikt.

Wethouder Ton Hirdes van milieu geeft vrijdag 30 september om 15.30 uur het startschot voor het gescheiden inzamelen op kinderdagverblijf Joki aan de Pastoor Zegerstraat 77 in Nijmegen.