Gemeente Bergambacht


Links

Veel gestelde vragen

30-09-05 Sluitende begroting 2006 voor Bergambacht

Bergambacht, 30 september 2005.

Sluitende Begroting 2006 voor Bergambacht
Lastendruk neemt af

Ondanks financieel moeilijke tijden is het college van B&W er opnieuw in geslaagd een goede en verantwoorde begroting aan te bieden aan de gemeenteraad. De begroting is voor de jaren 2006 tot en met 2009 sluitend.
Door financiële heroverwegingen was het mogelijk de begroting sluitend te maken.

Download hier de conceptbegroting 2006 conceptbegroting 2006.pdf (3060 Kb)

---

Teruggave OZB

In de begroting 2005 werd gekozen voor verhoging van het OZB-tarief. Voornamelijk om een buffer op te bouwen voor de verwachte risico's in de OZB-ontwikkelingen van het rijk. Deze buffer bleek nog niet nodig. Daarom is besloten om éénmalig per huishouden EUR 16,75 terug te geven aan de inwoners van Bergambacht. In totaal wordt EUR 60.000,= teruggeven. De teruggave wordt verwerkt in het tarief van de afvalstoffenheffing 2006. Hierdoor krijgt iedereen het zelfde bedrag terug.
De totale lastendruk zal nog meer afnemen omdat de rijksoverheid het gebruikersdeel van de Onroerend Zaak Belasting wil afschaffen. Het wetvoorstel hierover moet nog worden goedgekeurd. De stijging van de overige tarieven zoals reinigingsrechten/ afvalstoffenheffing en rioolrecht zijn beperkt gebleven tot een inflatiecorrectie of zelfs minder. Hondenbelasting en leges gaan omhoog met 6 %.

LEEFBAARHEID

Leefbaar maken en houden van de gemeente Bergambacht blijft ook in 2006 een speerpunt in het beleid. Dit wordt bereikt door zorg te dragen voor het instandhouden van accommodaties en voorzieningen in alle de drie kernen. Veel is al bereikt de afgelopen jaren. Zorgen zijn er over het winkelbestand in Berkenwoude en Ammerstol. Samen met Woningbouwvereniging Beter Wonen wordt bezien of op de locatie Willem Lutterveldstraat /Achterweg een combinatie van wonen en winkels gerealiseerd kan worden. In Berkenwoude wordt in nauw overleg met Provesta Wonen gekeken of een buurtsuper gerealiseerd kan worden. In Bergambacht start naar verwachting in het 1ste halfjaar van 2006 de bouw van een Lidl-supermarkt op locatie De Mik.

JEUGDBELEID

In 2005 is een K5-Gezondsheidsnota opgesteld. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de jeugd van 0-19 jaar. Dat jongeren kunnen opgroeien tot lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk goed functionerende volwassenen, is hierbij het uitgangspunt. Uitwerking van de plannen uit de nieuwe Jeugdnota hebben gezien de huidige jeugdproblematiek hoge prioriteit.

WONINGBOUW

Passende woonruimte voor iedereen. Dat is het uitgangspunt van de Kadernota Wonen. Door de bouwactiviteiten toe te spitsen op bouwen voor jongeren en senioren hoopt het college doorstroming op gang te krijgen van huur- naar koopwoningen en van eensgezins- naar seniorenwoningen. Veel grote woningbouwprojecten staan op stapel. Bouwactiviteiten zijn al gestart op de locaties Berga- Kiba in Bergambacht en Julianastraat Berkenwoude. Voor de locaties Terlouw en 't Slot zijn de procedures in gang gezet.

VEERWEG

De plannen om aan de Veerweg een nieuwe brandweerkazerne te bouwen zijn in volle gang. Ook Openbare Werken krijgt op deze locatie een nieuw onderkomen, zo is het plan. Een oude wens, de aanleg van een voetpad tussen de Dreef en de Kerkweg in Berkenwoude, met 25 extra parkeerplaatsen, kan worden gerealiseerd.

////////