Gemeente Lisse

03-10-2005 Raadslid Bas Brekelmans stapt over van Nieuw Lisse naar VVD



Deze week heeft het raadslid Bas Brekelmans van de fractie van Nieuw Lisse aangekondigd zich voor de volgende raadsperiode kandidaat te stellen voor de VVD.

Brekelmans geeft aan:

5 Jaar geleden ben ik door mijn zwager geïnteresseerd geraakt in de lokale politiek. Als toenmalig steunfractielid vroeg hij mij om bij Nieuw Lisse te komen. Ik herkende me toen en nu nog steeds in de typische waarden van Nieuw Lisse, zoals anti-bureaucratie, pragmatisme en behoud van de identiteit van Lisse. Ik kreeg een plekje op de kandidatenlijst en ben na de verkiezingen van 2002 raadslid geworden. De raadsfractie van Nieuw Lisse is een goed team, met het hart op de goede plaats en verstand van zaken. En ik voel ik me er prima in thuis.

Desondanks heb ik deze week besloten om me voor de volgende raadsperiode kandidaat te stellen voor de VVD. Onderhuids speelt er namelijk toch nog iets anders. Nieuw Lisse heeft als lokale partij geen ideologie als grondslag. Voor een lokale partij is dat ook prima. Zo kan deze zich volledig richten op de specifieke situatie van het dorp. Echter, al zolang als ik mag stemmen stem ik landelijk op de VVD. Ik herken me goed in het liberale gedachtegoed, zoals individuele vrijheid, bevorderen van ondernemingszin en de afkeer van een regelzuchtige overheid.

Mijn belangrijkste overweging om over te stappen is dus een gevoelsmatige betrokkenheid bij het gedachtegoed van de VVD. Ik weet zeker dat ik de waarden waar ik aan hecht, zoals niet treuzelen maar doortastend handelen, antibureaucratie, gebruik van gezond verstand en het trots kunnen zijn op ons dorp, eveneens kan uitdragen binnen de VVD. Maar dan komt daar bij dat ik dat kan doen binnen een partij die een ideologie heeft waar ik me mee verbonden voel. Die combinatie heeft voor mij een zodanige meerwaarde, dat ik wil overstappen.

Waarom nu? Op dit moment moeten de kandidaten voor de nieuwe raadsperiode zich daarvoor opgeven. Als ik een kans wil maken om volgende raadsperiode voor de VVD uit te komen, dan moet ik dat nu kenbaar maken.

Bij Nieuw Lisse bestaat begrip voor mijn overweging en ik ga er weg in goed overleg. Leuk is het niet om afscheid te nemen van het hechte team, maar Nieuw Lisse is niet van mij afhankelijk en heeft prima kandidaten om de nieuwe raadsperiode met vertrouwen in te gaan. Om geen onduidelijkheid omtrent mijn rol en positie in de raad te laten ontstaan zal ik de eerstvolgende raadsvergadering mijn ontslag als raadslid indienen.

Voor mij betekent de overstap een nog sterkere band met de gemeentepolitiek. Die verbondenheid betekent ook dat ik me bijzonder zal inzetten om namens de VVD te werken aan een veilig, schoon en leuk dorp, dat effectief en efficiënt bestuurd wordt en waar we met zijn allen trots op kunnen zijn.'

Reactie VVD

De VVD afdeling Lisse reageert, bij monde van voorzitter Linda Warmerdam, zeer positief op de overstap van Bas Brekelmans. 'Het bestuur en fractie van de VVD afdeling Lisse zijn verheugd over deze ontwikkeling. Het moment is wat minder gelukkig, maar omdat de VVD in de ledenvergadering van 3 oktober 2005 de definitieve groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vaststelt, kunnen we niet langer wachten. Wij kennen Bas Brekelmans als een zeer capabel raadslid, met standpunten die aansluiten bij de VVD. Wij zijn ervan overtuigd dat Bas heel goed past binnen het team van de VVD en we ontvangen hem dan ook met groot genoegen.'