Gemeente Amsterdam



3 oktober 2005
---


Ahold verhuist in oktober haar hoofdkantoor van Zaandam naar Amsterdam. Om het bedrijf en haar werknemers te verwelkomen bood de Gemeente Amsterdam/ Economische Zaken Ahold een symbolische vaartocht op de Clipper aan.


Samen met de heer Moberg en wethouder Griffith voeren ruim honderd medewerkers afgelopen zaterdag 1 oktober van het hoofdkantoor van Ahold naar Amsterdam. Wethouder Griffith: `We are proud to welcome Ahold, one of the largest Dutch international companies, to Amsterdam.'

Onderweg passeerde De Clipper het nieuwe pand van Ahold het Huys Europa aan de IJ-oevers (Piet Heinkade) in Amsterdam.

In Amsterdam wachtte burgemeester Cohen de Clipper op en meerde de boot aan. Namens de gemeente Amsterdam bood hij Ahold een facsimile van Panorama van Kærius aan. Dit panorama is een zeventiende eeuws stadsprofiel van twee-en-een-halve meter breed.


Facsimile van Panorama van Kærius

Omstreeks 1600 beleefde Amsterdam een periode van onstuimige groei. Talloze kooplieden, kunstenaars, geleerden en arbeiders uit heel Europa zochten hier hun fortuin. Er was dringend ruimte nodig voor havens, pakhuizen en woningen. In de jaren 1610-1614 ondernam de stad daarom een enorme uitbreiding, die een groot stuk van de grachtengordel, de Jordaan en de Westelijke Eilanden omvatte. Het havenfront groeide hiermee in één klap aanzienlijk in lengte.

Dit havenfront met zijn schepen; werven en bedrijven was letterlijk het gezicht van Amsterdam, vandaar dat verschillende uitgevers een dergelijk `stadsprofiel' lieten uittekenen en als losse prent op de markt brachten.

Verhuizing Ahold

Piet Heinkade (pakhuizen) in aanbouw, februari 2004. Foto: Edwin van Eis Piet Heinkade (pakhuizen) in aanbouw, februari 2004. Foto: Edwin van Eis Het besluit van Ahold om haar hoofdkantoor te verplaatsen van Zaandam naar Amsterdam is in 2004 gevallen. Als onderdeel van de zgn. `Road to Recovery-strategie' transformeert Ahold zich van een financiële holding naar een meer operationele holding, dichter bij haar werkmaatschappijen.

De verhuizing, naar het nieuwe pand aan de Piet Heinkade ondersteunt deze herpositionering en markeert een nieuwe fase in de geschiedenis van de onderneming. Daarnaast is het voor Ahold belangrijk om als internationale onderneming in een internationaal georiënteerde stad, dichtbij een internationale luchthaven haar hoofdkantoor te hebben.

De eerste werkdag in het nieuwe pand Huys Europa is op 10 oktober 2005. 23 november is de officiële opening van het pand.