Ingezonden persbericht

69 Nederlandse varkens dood tijdens transport in Italië

CIWF vraagt minister om maatregelen

NIJMEGEN, 20051003 -- Vandaag, één dag voor Wereld Dierendag, publiceert de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) nieuw schokkend beeldmateriaal van een transport van Nederlandse varkens naar Italië. Tijdens dit transport werden eind juli 40 varkens dood aangetroffen, nog voordat het slachthuis was bereikt. De Europese regels voor diertransport werden tijdens het transport zes maal overtreden. CIWF en haar Europese bondgenoten doen daarom vandaag een dringend beroep op minister Veerman, de Tweede Kamer en de Europese Unie om direct maatregelen te nemen om een herhaling van deze ramp te voorkomen.


De Nederlandse veewagen, die op 28 juli om 10.00 uur uit Best was vertrokken, werd op 29 juli 's avonds laat, door onderzoekers van de Duitse organisatie Animals' Angels, opgemerkt bij Frosinone in de omgeving van Rome. Bij een politiecontrole op hun verzoek bleek de vrachtwagen overvol. Het stonk vreselijk en sommige dieren stonden bovenop andere dieren. Bij het uitladen van de wagen bleek dat er 70 varkens aan boord waren. 40 van hen waren toen al dood, de 30 nog levende dieren waren zichtbaar uitgeput. Twee van hen waren er zo slecht aan toe dat ze alsnog ter plekke werden geslacht. Volgens een Italiaanse veearts vertoonden de dieren geen tekenen van ziekte en waren ze gestorven als gevolg van verstikking en hittestress. Volgens de chauffeur waren eerder, tijdens hetzelfde transport, bij het lossen van biggen in Noord Italië al 27 biggen dood aangetroffen. In totaal hebben dus 69 dieren dit transport niet overleefd.

Tijdens het transport werd de Europese Richtlijn voor het vervoer van dieren zes maal overtreden: de dieren werd ernstig leed berokkend (1), de maximale rijtijd werd met minstens 9 uur overschreden (2), de veewagen was overbeladen (3) en water (4) en voer (5) waren niet aan boord. Door de Italiaanse politie werden aan de chauffeur 5 boetes van elk ¤ 3098,- opgelegd voor verschillende overtredingen.

Bovendien bleek het routeplan, dat elke veevervoerder vóór vertrek moet overleggen, ondeugdelijk en onrealistisch (6): de reisduur werd geschat op 22 uur voor een afstand van 1800 kilometer, waarbij tijdens twee tussenstops biggen gelost zouden worden. In het plan werd geen halteplaats voor de na 24 uur rijden verplichte rust aangegeven. Voor het ontbreken van zo'n ruststop in het routeplan en het overschrijden van de maximale rijtijd werd de chauffeur door de Italiaanse politie beboet. Toch had de Nederlandse RVV (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees) het routeplan vooraf goedgekeurd.

Geert Laugs, campagnecoördinator van CIWF-Nederland, zegt naar aanleiding van deze ramp: "We zijn geschokt door het ernstige dierenleed dat opnieuw bij een transport over lange afstand aan het licht komt. Het is een schandaal dat de Nederlandse autoriteiten toestemming hebben gegeven voor dit transport. De veewagen was overbeladen en in Italie kan het overdag wel 40 graden worden. Bovendien had de RVV moeten zien dat het routeplan volkomen onrealistisch was.. CIWF neemt deze zaak zeer hoog op en heeft alle informatie inmiddels ter beschikking gesteld aan minister Veerman. We willen dat hij zo snel mogelijk maatregelen neemt om een herhaling van deze ramp te voorkomen en ervoor te zorgen dat de RVV alleen nog deugdelijke routeplannen goedkeurt".

Tijdens en na de controle in Italië hebben de onderzoekers van Animals' Angels de schokkende gebeurtenissen op foto en film vastgelegd. Enkele foto's en videobeelden zijn te zien via www.ciwf.nl. en via CIWF Nederland beschikbaar voor de media.