Gemeente Nijmegen

De Fatale Aanval 22 februari 1944 van Alfons Brinkhuis op website gemeente Nijmegen

De Fatale Aanval 22 februari 1944. De waarheid over de mysterieuze Amerikaanse bombardementen op Nijmegen, Arnhem, Enschede en Deventer is nu volledig in te zien op de website van de gemeente Nijmegen. Dit standaardwerk over het vergissingsbombardement is niet meer verkrijgbaar in de boekhandel terwijl er nog vele vraag is naar informatie over het bombardement.

De Begeleidingscommissie Bombardement Nijmegen 1944 heeft, in opdracht van het college van burgemeester en wethouders, in 2004 laten onderzoeken of er zestig jaar na het bombardement nog onbekende historische bronnen zijn te achterhalen die een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van het bombardement rechtvaardigen.

Het bronnenonderzoek werd verzorgd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het NIOD concludeerde in het rapport Vooronderzoek bombardement Nijmegen 22 februari 1944 dat nieuw wetenschappelijk onderzoek geen zinvolle aanvulling is op bestaand onderzoek. Volgens het NIOD dient het eerdere onderzoek van Alfons Brinkhuis nog steeds te worden beschouwd als hèt standaardwerk over het bombardement.

Het college heeft toegezegd dat het de publicatie van Alfons Brinkhuis, De Fatale Aanval 22 februari 1944. De waarheid over de mysterieuze Amerikaanse bombardementen op Nijmegen, Arnhem, Enschede en Deventer integraal beschikbaar zal stellen via de website van de gemeente Nijmegen. Deze publicatie is immers niet meer in de boekhandels verkrijgbaar, terwijl er veel behoefte bestaat aan informatie over de gebeurtenissen van het bombardement. Inmiddels heeft de gemeente Nijmegen het volledige auteursrecht op het boek van Brinkhuis verkregen en de publicatie laten scannen. Vanaf nu is De Fatale Aanval online te bekijken op de website van de gemeente.