Gemeente Someren



* Wat is zorgtoeslag?


* Opheffing tijdelijke hondenuitlaatplaats aan de Dorpsweg
* Cursus Weerbaarheid voor ouderen in Someren
* Huursubsidie: ook voor u in 2006?

* Luierinzameling gestart

* Nieuwe dienstregelingen buurtbussen

Wethouders A. van der Velden-Coolen en T. Kusters
Wat is zorgtoeslag?

Vanaf 1 januari 2006 is er één zorgverzekering voor alle Nederlanders. Die verzekering vervangt het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen. Iedereen is verplicht de zorgverzekering af te sluiten. De premie moet wel voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom is er een tegemoetkoming van de overheid: de zorgtoeslag.

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. Mensen die recht hebben op huurtoeslag komen vaak ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Een nieuw onderdeel van de Belastingdienst (dat Belastingdienst/Toeslagen heet) gaat die toeslagen uitbetalen. Mensen die in het afgelopen huursubsidiejaar in aanmerking kwamen voor huursubsidie, krijgen automatisch een gecombineerd aanvraagformulier voor huurtoeslag en zorgtoeslag toegestuurd. In dat aanvraagformulier zijn zoveel mogelijk gegevens al door Belastingdienst/Toeslagen ingevuld.

In Gemeente-allerlei van vorige week stond een artikel over de huurtoeslag. Daarin werd o.a. aangegeven dat u met uw vragen over de huurtoeslag ook terecht kunt bij een HuursubsidieInformatiePunt (HIP). Als HuursubsidieInformatiePunt (HIP) werden in dat artikel genoemd de afdeling klantenservice van woCom Someren, Witvrouwenbergweg 2, tel. 0493-497666, en de afdeling Algemene zaken van de gemeente Someren, Wilhelminaplein 1, tel. 0493-494888. Daarbij werd verzuimd te noemen dat de afdeling Sociale zaken van de gemeente Someren, ook een HuursubsidieInformatiePunt (HIP)is, maar ook de plaats waar u terecht kunt met vragen over de zorgtoeslag. Die afdeling heeft elke werkdag een open spreekuur van 9.00 tot 10.30 uur. Verder is er elke werkdag een telefonisch spreekuur van 11.00 tot 12.00 uur.

Opheffing tijdelijke hondenuitlaatplaats aan de Dorpsweg

Op vrijdag 30 september 2005 komt de tijdelijke hondenuitlaatplaats aan de Dorpsweg te vervallen. De uitlaatplaats is altijd van tijdelijke aard geweest totdat deze een definitieve bestemming kreeg. De definitieve bestemming is woningbouw. WoCom is de nieuwe eigenaar van het terrein en is voornemens om begin oktober 2005 te starten met de voorbereidingen van nieuwbouw.

Alternatieven voor de hondenbezitter
Hondenbezitters die altijd gebruik hebben gemaakt van deze tijdelijke hondenuitplaats, kunnen uitwijken naar de volgende hondenuitlaatplaatsen:

* terrein naast zwembad De Diepsteeckel;

* terrein naast het gemeentehuis;

* terrein bij de burgemeester Roelslaan, wat zeer ruimtelijk is opgezet voor de hond.

Hiernaast wijzen wij u erop dat de gazonstroken aan weerszijden van het fietspad aan de Kanaalstraat geen hondenuitlaatplaats is. Dit houdt in dat u hier zoals op alle andere plaatsen in Someren de hond hier niet los mag laten lopen. Indien de hond op deze stroken zijn behoefte doet moet u dit opruimen.

Cursus Weerbaarheid voor ouderen in Someren

Binnenkort start bij voldoende belangstelling een cursus weerbaarheid voor ouderen (leeftijd 55 jaar en ouder) in Someren. Deze cursus wordt georganiseerd door ROC Ter AA op verzoek van de Stichting Welzijn Ouderen Asten Someren.

Steeds meer ouderen, met name vrouwen, voelen zich onveilig, zowel op straat als in huis. In deze cursus wordt gekeken naar de oorzaken van deze gevoelens van onveiligheid en wordt naar oplossingen gezocht zodat de cursisten zich zelfverzekerder en veiliger voelen.

Naast theoretische informatie wordt ook op een praktische wijze aandacht besteed aan de verschillende onderdelen. Er zal dus ook het nodige geoefend gaan worden.
Aan de orde komen o.a.

* Beveiliging van jezelf en je woning

* Is je eventuele angst wel of niet terecht
* Positief denken en zelfbekrachtiging

* Hoe te handelen bij gevaar of agressie

* Hoe jezelf te beveiligen

* Beveiliging van de woning

* Informatie van de politie

* Informatie van de woningbouwvereniging

* Contacten met anderen zoals telefoonketen, voorkomen isolement
* Zelfverdedigingoefeningen

De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten en wordt gegeven op woensdagmorgen van 9.15 tot 12.00 uur in de Ruchte. De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt 15,00. Er wordt gestart op 30 november 2005.

Huursubsidie:
ook voor u in 2006?
Voor iedereen die op dit moment huursubsidie ontvangt gaat er iets veranderen. Iedereen die recht heeft op huursubsidie blijft dat recht behouden. Er verandert alleen een aantal zaken op het gebied van aanvraag en uitvoering.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari 2006 neemt de Belastingdienst/Toeslagen de uitvoering van de huursubsidie over van het ministerie van VROM. Vanaf dan gaat het huurtoeslag heten. Het tijdvak loopt dan van 1 januari tot en met 31 december in plaats van 1 juli tot en met 30 juni.

Hoe kan ik huurtoeslag 2006 aanvragen?
Als u in 2005 huursubsidie ontvangt, krijgt u in september 2005 automatisch een aanvraagformulier voor huurtoeslag 2006. Alleen als u ná 1 augustus 2005 huursubsidie voor 2005 aanvraagt, moet u zelf een aanvraagformulier voor huurtoeslag 2006 opvragen. Mocht u het aanvraagformulier eind september niet automatisch thuis hebben ontvangen, dan kunt u het downloaden via de internetsite van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl of opvragen via de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis).

Vragen
Met uw vragen over de nieuwe huurtoeslag kunt u ook contact opnemen met de Belastingtelefoon 0800 0543 (gratis), bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur - 20.00 uur of via de website www.toeslagen.nl.

HuursubsidieInformatiePunt (HIP)
U kunt met uw vragen ook terecht bij een HuursubsidieInformatiePunt bij u in de buurt:

* Huurders in gemeente Someren:
Afdeling Algemene Zaken gemeente Someren, Wilhelminaplein 1, 0493
- 49 48 88,
Afdeling Sociale Zaken gemeente Someren, Wilhelminaplein 1, 0493 - 49 48 88
Afdeling Klantenservice woCom Someren, Witvrouwenbergweg 2, 0493 - 49 76 66.

Daarnaast staat de klantenservice van woCom in Someren extra voor u klaar om u te helpen bij uw aanvraag huurtoeslag. U kunt daarvoor t/m 13 oktober terecht van maandag t/m donderdag tussen 13.00 en 16.00 uur, op het kantoor aan de Witvrouwenbergweg 2 te Someren.

foto van wethouder Thijs tijdens het deponeren van de eerste zak luiers, bij kinderdagverblijf Dol-fijn Luierinzameling gestart

Op donderdag 1 september jongstleden heeft wethouder Anja Thijs de eerste zak luiers gedeponeerd in de speciale container bij kinderdagverblijf Dol-fijn. Voortaan kan iedereen speciale zakken kopen voor wegwerpluiers en incontinentiemateriaal en deze deponeren in de speciale containers. In onderstaand artikel kunt u lezen waar u de zakken kunt kopen en waar de containers staan.

Recycling
Luiers kunnen heel goed hergebruikt worden. Na inzameling gaan ze naar een fabriek waar de onderdelen waaruit de luier bestaat, van elkaar worden gescheiden. Dit zijn papier, kunststof en ontlasting. Van de eerste twee materialen worden grondstoffen voor nieuwe producten gemaakt en van de ontlasting worden meststoffen gemaakt. Uiteindelijk blijft er dus niets van de luiers over. Alles wordt hergebruikt. Het komend jaar is een proefperiode. Afhankelijk van het resultaat wordt de inzameling voortgezet.

Verkooppunten luierzakken
Luiers kunnen alleen in speciale afvalzakken worden aangeleverd. Deze zijn verkrijgbaar bij:

* Edah, Speelheuvelstr 5, Someren

* Jan Linders, de Meer 21, Someren

* DA drogist, Postelstraat 31, Someren

* Bosch Supermarkt, Sluisstraat 11, Someren-Eind
* Spar Hendrikx, Offermansstraat 2, Lierop

De zakken kosten 3,50 voor 10 stuks. In de afvalzakken mogen alleen wegwerpluiers, billendoekjes en incontinentiemateriaal verzameld worden.

Luiercontainers
De volle zak is te deponeren in de daarvoor geplaatste luiercontainer. De containers staan op de volgende plaatsen:

* Peuterspeelzaal t Drempeltje, Laan ten Roode 32, Someren
* Peuterspeelzaal Pippeloentje, Offermanstraat 9a, Lierop
* Peuterspeelzaal t Kruimeltje, Graathof 9, Someren-Heide
* Peuterspeelzaal Tuimel-In, Willem-Alexanderlaan 5a, Someren-Eind
* Kinderdagverblijf Dol-Fijn, Acaciaweg 24, Someren
* Milieustraat Asten/Someren, Holberg 2, Someren
* Sonnehoek, achterzijde van de aanleunwoningen

Nieuwe dienstregelingen buurtbussen

Met ingang van 28 augustus a.s. gaat de nieuwe dienstregeling van de buurtbussen van start. Voor alle duidelijkheid:

de buurtbussen hebben allemaal een nieuw lijnnummer gekregen:

Lijn 158 wordt 458 = Someren Maarheeze Heeze. (dienstregeling)

Lijn 157 wordt 457 = Maarheeze Weert. (dienstregeling)

Lijn 159 wordt 459 = Someren Nederweert Weert. (dienstregeling)

Lijn 458 en 459 rijden in Someren nu dezelfde route, namelijk De Meern-Varendonck College-Laan ten Roode en verder. Lijn 459 komt dus niet meer bij de halte bij het Wit Gele Kruisgebouw Floreffestraat Tuinstraat en Speelheuvelstraat.
Lijn 457 rijdt in Maarheeze een gewijzigde route, maar doet alle bekende haltes nog steeds aan.

Ter versterking en uitbreiding van de diensten wordt er op het traject Someren Maarheeze Heeze op drukke tijden een extra bus ingezet. De vertrektijden van deze extra bus zijn niet in de dienstregeling vermeld. Meestal rijdt deze tegelijk met de andere bus uit de normale dienstregeling. Door een extra inlegvelletje in de dienstregeling wordt u op de hoogte gebracht .

Let op:
niet alleen de route, maar ook de aankomst en vertrektijden zijn wat gewijzigd. Het is dus verstandig om op de bij u bekende adressen tijdig de nieuwe dienstregeling op te halen of ernaar te vragen bij de buschauffeur.

De zaterdagdienst heeft een geheel nieuwe dienstregeling. Deze bus rijdt alleen nog tussen Maarheeze, Sterksel en Heeze.