Artsen zonder Grenzen


Logistiek medewerker Leonie Borstlap in Soedan

Naam Leonie Borstlap Leeftijd 29 Opleiding Water en Milieu Management & Land en Water Management Werkervaring Projecten in Zambia en Noord Sudan

Werken voor Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen is één van de weinig hulporganisaties, die naast medische noodhulp ook zorgt voor
drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Als waterdeskundige voel ik me als een vis in het water bij deze organisatie. De hygiëne in een ziekenhuis of gezondheidscentrum begint bij schoon water en goede latrines. Daarom zijn goede sanitaire voorzieningen net zo belangrijk als doktoren, verpleegkundigen en medicijnen. Dit wordt watsan genoemd en staat voor water en sanitatie.

De taken van de Watsan
Voldoende schoon water is nodig voor alle medische activiteiten zoals het wassen van handen, schoonmaken van vloeren en medische materialen, het wassen van lakens, het innemen van medicijnen, het wassen van patiënten en het bereiden van maaltijden. Daarnaast wordt er overal afval geproduceerd. Watsan zorgt dat dit op een goede manier wordt verwerkt of opgeslagen. Het gaat om medisch afval, chemisch afval, keukenafval, grijs afval, maar vergeet ook niet het afval dat mensen zelf produceren. Uitwerpselen moeten in een latrine terechtkomen zodat ziektes niet verder worden verspreid. Verder is ook de vectorcontrole belangrijk. Dit betekent dat je voorkomt dat (on)gedierte ziektes verspreiden.

Een echte dondersteen
De sterke mentaliteit van de Sudanezen heeft grote indruk op mij gemaakt. In Soedan leven de mensen al 20 jaar met oorlog. Toch gaan de mensen door met leven. Zodra er een aanleiding is om te feesten, doen ze dat ook uitbundig! Een van de leukste herinneringen aan Sudan is aan een jongetje met tuberculose dat niet kon lopen, maar binnen een half jaar veranderde het jonge patiëntje in een dondersteen die de tuberculose afdeling op stelten zette toen hij weer kon lopen!

Opsteken van vingers
Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in andere culturen. Soms levert dat grappige situaties op. Zelfs met iets simpels als het opsteken van vingers. Want wat blijkt? In Sudan steken ze geen vingers op, maar ze tellen ze af. Als ik dus drie vingers opstak, betekende dat voor de Soedanezen twee. Daar kun je samen dan lekker om lachen als je dat door krijgt. Maar soms verliep de samenwerking met Sudanezen moeizaam. Het duurt dan even voordat je begrijpt waarom iemand niet de motivatie kan vinden om te werken.

Toekomst
Ik ben nog lang niet uitgekeken op het werk dat ik bij Artsen zonder Grenzen doe.
Dit is nog maar het begin; ik wil in nog veel meer landen werken in verschillende projecten!