Gemeente Den Helder

30-09-2005 Kenniscluster aan het Marsdiep - Den Helder en Texel willen vestiging Wageningen Marien
De gemeenten Den Helder en Texel willen graag in aanmerking komen voor de vestiging van Wageningen Marien. Beide gemeenten hebben daarom een gezamenlijk aanbiedingsboek (zgn bidbook) opgesteld, dat dinsdag 4 oktober aanstaande zal worden overhandigd.

Wageningen Marien is de naam van een nieuw onderzoeksinstituut, dat is ontstaan uit een fusie tussen het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) in IJmuiden en Alterra Texel. Zowel RIVO als Alterra zijn onderdelen van Wageningen Universiteit & Research (WUR).

Verschillende gemeenten zijn in beeld als vestigingslocatie. Den Helder en Texel hebben besloten om de krachten te bundelen, om zo de werkgelegenheid van de regio Kop van Noord-Holland een impuls te geven. Er zijn vele tientallen hoogwaardige arbeidsplaatsen mee gemoeid. Naast dit regionale belang, is er in het bidbook voldoende plaats ingeruimd voor de profilering van Den Helder en Texel als mogelijke vestigingsplaats.
Den Helder schuift de locatie Het Nieuwe Diep (nabij de marinehaven) naar voren, Texel doet dat met polder 't Horntje (nabij Alterra en NIOZ).

Beide locaties zijn in de directe nabijheid van het Marsdiep en van andere kennisinstituten. Vandaar de titel van het bidbook Kenniscluster aan het Marsdiep. Ook de bereikbaarheid en de mogelijkheden voor wonen en recreëren worden onder aandacht gebracht.