Provincie Friesland

persbericht

Datum : 4 oktober 2005

Vlielander ondernemer meest markante horecaondernemer 2005 van Fryslân

Clara Spannenburg, uitbaatster van restaurant Het Armhuis op Vlieland is gekozen tot de meest markante Friese horeca ondernemer van 2005. Clara is, na een uitgebreide voorselectie, gekozen uit vier genomineerden, elk afkomstig uit - en winnaar van- een sector van de horeca. Deze genomineerden waren:


- categorie eten : Cafe Restaurant Het Armhuis - Vlieland
- categorie drinken : Herberg Het Wapen van Friesland - Easterlittens
- categorie slapen : Hotel Restaurant Tjongervallei - Delfstrahuizen
- categorie recreatie en toerisme : Hotel de Oude Herberg - Terherne

Uit het juryrapport:

Clara Spannenburg van Restaurant Het Armhuis te Vlieland is gekozen tot winnaar van de categorie "Eten" en daarmee genomineerd voor de benoeming tot Meest Markante Horecaondernemer van Friesland 2005 omdat:
- Clara Spannenburg een heel eigen persoonlijkheid is, die haar sporen in het bedrijfsleven en in de horeca ruimschoots heeft verdiend. Als gastvrouw is zij nadrukkelijk aanwezig in het bedrijf en met haar 'zijn' en presentatie en bepaald zij de sfeer in het restaurant.
- Clara Spannenburg, naast haar passie voor de horeca een passie heeft voor moderne kunst. Eten vindt plaats omringd door kunst. Op de bovenverdieping is een galerie, maar kunst is in het hele pand aanwezig; tot op het toilet.
- Het Armhuis een duidelijke en eigen formule heeft; een restaurant in een bijzondere omgeving omgeven door bijzondere dingen. Eten is kunst en het is een kunst om goed te eten.
- Medewerkers gemotiveerd worden door voorbeeldfunctie. Men is altijd aanwezig en bezig. Clara Spannenburg heeft haar oren en ogen overal en heeft een groot vertrouwen in het personeel. De medewerkers stralen rust uit en koesteren het concept als waardevolle basis.
- In Het Armhuis vanaf 2000 veel, maar wel veilig is geïnvesteerd. Hierdoor is met succes de formule gerealiseerd die Clara Spannenburg voor ogen stond.
- De steekwoorden "gastvrijheid, enthousiasme, identiteit, visie, creativiteit en samenwerking" in alle opzichten op haar van toepassing zijn.

De procedure:
De verkiezing van de meest markante horeca ondernemer is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en is een landelijke verkiezing. Voorafgaand aan die landelijke verkiezing worden de regionale kandidaten door een regionale jury gekozen. De regio Fryslân is een erg actieve regio en komt elk jaar met aansprekende kandidaten en een algemeen erkende winnaar. Zo werd Reitze Spanninga van restaurant 't Plein uit Joure in 2001 tweede tijdens de landelijke verkiezing, evenals Jilles Dijkstra van restaurant Leave sawntjin uit Hijum in 2004. In 2003 leverde Fryslân zelfs een landelijk winnaar in de persoon van Thierry Kamminga van café Cheers uit Sneek!

De jury:
De jury 2005 bestond uit een aan de sector gerelateerde selectie uit de samenleving: Klaas van den Berg Kamer van Koophandel
Paul van Gessel Fryslân Marketing
Maaike Veldhuis Provincie Fryslân
Piter Wilkens Fryske Sjonger
Eelke Lok Journalist

Adviseur Reitze Spanninga

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met de consulent van de Koninklijke Horeca, Anne-Jochem de Vries, tel. 06 53350709


---- --