Ministerie van Financiën

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BZ 2005-00779M

Onderwerp

Adviesaanvraag Studiegroep Begrotingsruimte

Hierbij stuur ik u de adviesaanvraag aan de Studiegroep Begrotingsruimte die vrijdag j.l. in de Ministerraad is vastgesteld.

Uw Kamer is uitgenodigd om zich tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen over de adviesaanvraag uit te spreken, zodat de Studiegroep daar haar voordeel mee kan doen.

DE MINISTER VAN FINANCIËN

Adviesaanvraag 12e rapport van de Studiegroep Begrotingsruimte

Den Haag, september 2005

Aan de voorzitter en de leden van de Studiegroep Begrotingsruimte,

Voor een goede afweging over het te voeren begrotingsbeleid na deze kabinetsperiode, is het belangrijk dat er tijdig een analyse van de uitdagingen voor het begrotingsbeleid en een evaluatie van de begrotingssystematiek van de afgelopen jaren beschikbaar is.

De Studiegroep wordt gevraagd aan te geven welke afwegingen een volgend kabinet kan maken bij het bepalen van de begrotingsdoelstellingen voor de periode 2007-2011. De toekomstbestendigheid en de conjunctuurbestendigheid staan hierbij centraal. Voor de analyse kan de Studiegroep gebruik maken van de middellange en lange termijn sommen van het Centraal Planbureau (CPB). In het verlengde hiervan kunnen de middellange termijnsommen van het CPB inzicht bieden in de macro begrotingsruimte voor de komende kabinetsperiode. De Studiegroep wordt verzocht om bij de afwegingen rekening te houden met mogelijke maatregelen die het draagvlak voor de collectieve voorzieningen versterken en/of de vergrijzinggerelateerde uitgaven beïnvloeden. Daarbij dient tevens aandacht te worden besteed aan de effecten op de intergenerationele verdeling.

Bij de aanbevelingen voor de begrotingssystematiek wordt de Studiegroep verzocht in elk geval aan de orde te laten komen: de conjunctuurgevoeligheid van de begroting, de MLO definitie, en het inzicht in budgettaire risico's en de mate van budgetflexibiliteit onder de huidige systematiek (mede in het licht van de structuur van de overheidsuitgaven).

De Studiegroep wordt ook gevraagd in te gaan op het FES-fonds ten principale en de beheersstructuur, waarbij in ieder geval op het punt van de voedingssystematiek wordt verzocht versneld te rapporteren.

Ik verzoek u het advies uit te brengen voor de zomer van 2006.

De Minister van Financiën,

G. Zalm