FNV

Op rand van akkoord zet Avebe stakers `dolk in rug'

Op de rand van een akkoord zijn heropende onderhandelingen over werkzekerheid bij Avebe dinsdagavond afgebroken toen het bericht kwam dat de werkgever de productie in Gasselternijveen probeerde op te starten.

"Een bizarre actie", reageerde vakbondsbestuurder Anja Dijkman dinsdagavond. "Dit is een dolksteek in onze rug."

Na ruim drie weken staken, waren de onderhandelingen dinsdag heropend. Een akkoord lag volgens Dijkman binnen bereik. Ze is dan ook verbijsterd over de "strategische blunder" van Avebe. Woedende stakers vertrokken naar Gasselternijveen. Daar kwamen ze tegenover aardappelboeren te staan. De politie was snel ter plaatse.

Werkwilligen waren niet meteen te ontdekken. De derde editie van Ver-zet-mail, de dagelijkse e-mailkrant van de stakers, meldde dinsdag al dat Avebe werknemers probeerde om te kopen. Wie weer aan het werk zou gaan, zou van ontslag gevrijwaard worden.

De staking voor werkzekerheid ging maandag haar derde week in. Afgelopen week viel bij 148 werknemers een ontslagbrief in de bus.

Zaterdagochtend hervatte Avebe het overleg ook al, maar toen "met lege handen", zoals vakbondsbestuurder Dijkman het uitdrukte. Dinsdag kwam een akkoord wel binnen bereik.

Tot dan toe zocht Avebe volgens FNV Bondgenoten niet serieus naar een oplossing in het arbeidsconflict. De vakbond heeft vanaf het begin van de acties gesteld pas te helpen met de herstart van de productielijnen als er een akkoord op tafel ligt.

FNV Bondgenoten eist dat Avebe 148 ontslagaanvragen intrekt. Ook wil de bond dat Avebe zijn eindbod voor een sociaal plan intrekt en een nieuw plan met de bond overeenkomt.

Avebe kondigde in april dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, die driehonderd mensen hun baan gaat kosten. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de omvang van de operatie. Volgens de bond kan de personeelsreductie plaatsvinden zonder dat mensen gedwongen in de WW belanden.