Gemeente Helden

Welzijnsconvenant voor gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel

Eind 1988/begin 1989 besloten de raden van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel om gezamenlijk een brede welzijnsinstelling op te richten. Het doel was te komen tot een samenhangende integrale uitvoering van het welzijnsbeleid door een welzijnsinstelling die dicht bij de lokale gemeenschappen kan functioneren. Tot dat moment was de uitvoering verspreid over diverse organisaties met elk hun eigen vakgebied (werksoort) en een sterk variërende schaalgrootte.

Medio 1989 ging de nieuwe welzijnsinstelling van start onder de naam Stichting Vorkmeer.

Om de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de vier gemeenten te onderstrepen werd afgesproken de overheadkosten van de instelling te subsidiëren via de formule van het aantal inwoners per gemeente. Daarnaast werd voor de specifieke producten de directe kostprijs betaald.

De afspraken tussen de gemeenten en Vorkmeer over de te leveren diensten werden in de beginjaren door elke gemeente afzonderlijk met de stichting gemaakt.

Veranderingen in de manier van financiering en levering maakten het noodzakelijk om te komen tot een hernieuwing van de afspraken tussen de regio gemeenten over de instandhouding van de Stichting Vorkmeer. De afspraken zijn in een overeenkomst opgenomen, dat op maandag 26 september door de verantwoordelijke portefeuillehouders uit de regio en de directeur van Vorkmeer werd getekend.

In het convenant is onder meer opgenomen dat de gemeenten de Stichting Vorkmeer ook in de toekomst willen behouden als een kwalitatief goed toegeruste en voldoende robuuste welzijnsinstelling en opdrachten voor uitvoerend welzijnswerk in beginsel bij Vorkmeer worden geplaatst op basis van afspraken over de diensten en de kwaliteit. Wethouder Timmermans van Helden sprak namens de regio gemeenten zijn waardering uit voor het werk van de Stichting Vorkmeer en prees de regio gelukkig met Vorkmeer waarvan via Bench-marking is vast gesteld dat Vorkmeer ook hoog scoort als organisatie met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

De heer Custers, directeur van Vorkmeer, sprak zijn blijdschap uit met het ondertekende Welzijnsconvenant.

4-10-2005 18:13