Provincie Limburg

Visitatieronde vervolgmonitor bestuurskracht van start Op 5 oktober vindt in Venray de aftrap plaats van de visitatieronde

vervolgmonitor bestuurskracht voor de gemeenten in Noord-Limburg. Net als bij de eerste visitatieronde (2000-2003) vindt de beoordeling plaats door een onafhankelijke visitatiecommissie onder voorzitterschap van dhr. mr. C. Rutten, voormalig burgemeester van de gemeente Breda. Het vervolgonderzoek is voor zowel Provincie als deelnemende gemeenten interessant omdat de vergelijking met de eerste bestuurskrachtmonitor inzicht geeft in de ontwikkeling van de bestuurkracht van gemeenten.

Gedeputeerde Herman Vrehen: De kwaliteit van het lokaal bestuur is een permanent aandachtspunt voor Provincie en gemeenten. Door periodiek de bestuurskracht tegen het licht te houden kunnen gemeentebesturen de hieruit voortvloeiende leereffecten gebruiken om verbeteringen in hun organisaties door te voeren. Gemeenten moeten voldoende kwaliteit en middelen in huis hebben om de opgaven waar zij voor staan te kunnen tackelen. Verschillende bestuurlijke opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werken en welzijn kunnen door gemeenten alleen in samenwerking en samenhang effectief worden opgepakt. De mate waarin deze regionale samenwerking leidt tot concrete resultaten is een belangrijk aandachtspunt in de tweede bestuurskrachtmonitor.

De vervolgmonitor bestuurskracht voor de gemeenten in Noord-Limburg is opgedeeld in twee fasen. Op 5 oktober start de eerste fase: de opgavenbepaling. In deze fase stelt het gemeentebestuur, daarbij ondersteund door een adviesbureau, de opgaven vast waar iedere gemeente zich voor gesteld ziet. In de tweede fase volgt de feitelijke bestuurskrachtmeting door de visitatiecommissie. In deze fase wordt beoordeeld in hoeverre gemeenten in staat zijn hun opgaven en ambities te realiseren. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 en de daaropvolgende coalitie- en collegevorming zal deze fase starten in het najaar van 2006. De definitieve eindrapportages worden voorzien in juli 2007.

4-10-2005 10:51