Gemeente Wijk bij Duurstede

De grote boodschap tot nu toe

We zij alweer een jaar bezig met de proef voor de bestrijding van overlast door hondenpoep in de wijk De Horden. De bedoeling was om het project van losloopgebieden, uitlaatplaatsen en "verboden voor honden"-gebieden na een half jaar te evalueren, maar omdat we merken dat we succes habben maar ook omdat het nog beter kon, is besloten de proef te verlengen tot een jaar.

Wat is er tot nu toe bereikt ?
Duidelijk is dat de bewoners, - vooral de bewoners van de wijk De Horden -, bezig zijn met de proef en met het hondenpoepprobleem. Bij de start van de proef was al duidelijk dat een gedragsverandering zowel bij hondenbezitters als bij niet-hondenbezitters moest plaatsvinden waarbij het rekening met elkaar houden het uitgangspunt is. Na een jaar is ook gebleken dat de overlast door hondenpoep in de wijk De Horden wel is teruggedrongen, maar op een aantal plaatsen nog zeker niet is verdwenen. Er wordt dan ook nog regelmatig door de buitendienst van de gemeente aan verbeteringen gewerkt. Hierbij is informatie van de bewoners heel belangrijk voor ons.

Een grote verbetering valt op bij het aanlijnen van de honden binnen de bebouwde kom. Erg spijtig is alleen dat nog niet alle honden op de uitlaatstroken worden uitgelaten. Ook treffen we nog steeds hondenpoep aan op plaatsen waar dit moet worden opgeruimd. Kennelijk lijkt nog niet iedereen op de hoogte van regels. Er wordt door de werkgroep dan ook nagedacht over een tweede voorlichtingscampagne. Ook zal de politie blijven toezien op het naleven van de regels zoals die voor Wijk bij Duurstede gelden.

Nog even de regels op een rij:

- binnen de bebouwde kom zijn honden altijd aangelijnd behalve in de losloopgebieden in De Horden tijdens de proef;

- er geldt een opruimplicht binnen de bebouwde kom behalve op de uitlaatplaatsen in De Horden;

- verboden voor honden zijn speelveldjes, begraafplaatsen en sportvelden.

Hoe nu verder?
Binnenkort komt de werkgroep weer bij elkaar. Er zullen weer metingen worden verricht aan de hand waarvan uiteindelijk de evaluatie kan worden gemaakt. Ook zal de werkgroep zich buigen over een in de wijk De Horden huis aan huis te verspreiden folder. Iedereen kan binnenkort via deze krant kennis nemen van de resultaten van de proef "bestrijding overlast hondenpoep".


* Geplaatst op: 05-10-2005 09:50:20