Ammoniakuitstoot lager door gebruik FIR in drijfmest

Dieben en meyer communicatie

FIR-boeren kiezen voor belang gezonde bodem

FIR-boeren zijn milieuvriendelijker. Toepassing van het FIR-systeem (Fysische Ionen Regulatie) op veebedrijven reduceert de ammoniakuitstoot van drijfmest aanzienlijk. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Christelijke Hogeschool Dronten. Het gebruik van FIR is ook bedrijfseconomisch voordeliger voor boeren en zorgt voor een betere gezondheid van koeien.

Door toevoeging van de FIR-katalysator, een actieve koolstof, aan drijfmest, gebruiken boeren 40 procent minder kunstmest en produceren 22 procent minder drijfmest. Zij reduceren daarmee de ammoniakuitstoot met tientallen procenten. Dat heeft een gunstige uitwerking op de gewasproductie, omdat zowel de bodem als het gras de mest beter benutten. FIR-boeren gebruiken daarnaast minder kunst- en drijfmest, omdat zij, tegen de wet in, de mest bovengronds uitrijden. Ook daardoor wordt de mest beter over het land verdeeld en beter benut.

Mestkwaliteit
FIR-boeren werken gericht aan de kwaliteit van mest. Zij voegen de actieve koolstof FIR toe aan de mest en gebruiken stro in plaats van zaagsel in de ligboxen. Drijfmest rot daardoor niet in de drijfmestput, waardoor het bodemleven in stand blijft bij het aanwenden van de mest. Bovengronds uitrijden van de mest is illegaal, maar spaart volgens de boeren eveneens het bodemleven. Geconcentreerde drijfmest doodt het bodemleven en de messen van de mestinjecteurs beschadigen de gewassen. Inmiddels zijn al ruim 200 rechtszaken aangespannen tegen boeren die de wet overtreden. Zij worden in veel gevallen niet schuldig bevonden, maar krijgen wel een boete opgelegd.

Gezonder
Bedrijfseconomisch gezien besparen FIR-boeren tegelijk 25 procent op de kosten van krachtvoer ten opzichte van boeren die het FIR-systeem niet toepassen op hun bedrijf. Dit komt doordat de opbrengsten van ruwvoer bij FIR-bedrijven hoger is, wat volgens de onderzoekers een directe link heeft met bodemkwaliteit. En ook de koeien zelf varen wel bij het FIR-systeem. Dat blijkt uit de gezondheidskosten per 100 kilogram melk, die 12 procent lager zijn dan bij de vergelijkingsbedrijven.

Milieubewuste veehouderij
De FIR-boeren zijn georganiseerd in de Stichting voor Milieubewuste Veehouderij. Via het gebruik van de FIR-methode zetten zij zich in voor een gezond bodemleven op agrarische bedrijven. Dat zorgt volgens de boeren voor de instandhouding van het authentieke platteland. Door betere gewasproductie kunnen koeien langer in de wei grazen en leveren gezondere melk. Bovendien blijven de weilanden door een voedselrijke grond aantrekkelijk voor diverse soorten weidevogels, zoals de grutto, kievit en tureluur. Pleitbezorgers van de FIR-boeren zijn onder meer SER-voorzitter Herman Wijffels, acteur Bram van der Vlugt en auteur Koos van Zomeren.

//////////////


Noot voor de redactie (