D66

De regering moet snel openheid geven over de gegevens op grond waarvan in 2003 is besloten de Amerikaanse inval in Irak te steunen. Dat zegt Boris Dittrich in reactie op minister Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken. D66 was altijd tegen de oorlog in Irak, omdat de Democraten vonden dat de diplomatie en de wapeninspecteurs langer de tijd hadden moeten krijgen. Dat was achteraf bezien inderdaad verstandiger geweest, zo stelt Bot vandaag in de Tweede Kamer.

De kamer heeft nooit inzage gehad in de documenten die aan de beslissing de oorlog te steunen ten grondslag lagen. D66 heeft daar in de kamer vaak voor gepleit, maar een kamermeerderheid van de toenmalige coalitiepartners CDA, VVD en LPF heeft dat tot dusver tegen gehouden. `Maar als de regering nu openlijk toegeeft dat de beslissing destijds verkeerd was, dan zou ik zeggen: geef meteen volledige opening van zaken,' aldus Dittrich.

GroenLinks zal morgen, gesteund door D66, een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Daarin zal D66 opnieuw pleiten voor volledige openheid. `Het gaat tenslotte om een buitengewoon belangrijke beslissing, die nu ook volgens de regering achteraf bezien niet juist was. Dan moeten we ook weten hoe het zo ver heeft kunnen komen om daaruit lessen te trekken voor de toekomst'.

5-10-2005 18:33