Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|Dit is een gezamenlijk persbericht|Postbus 16200                              |
|van politie Utrecht, Openbaar     |3500 CE  UTRECHT                           |
|Ministerie, Koninklijk Horeca     |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|Nederland (KHN) - afdeling Utrecht|Fax: (030) 286 11 43                       |
|en gemeente Utrecht               |Internet: www.utrecht.nl                   |

onder embargo tot woensdag 5 oktober, 15.00 uur

Deurbeleid in Utrecht gereed; Panel deurbeleid geïnstalleerd

Horecaondernemingen in de Utrechtse binnenstad, politie Utrecht, Openbaar Ministerie, de afdeling Utrecht van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en gemeente Utrecht hebben afspraken gemaakt voor het deurbeleid voor horecaondernemingen met een portier. Sleutelwoorden hierbij zijn helder, controleerbaar en zichtbaar. Inmiddels hebben negen horecaondernemingen zich aangesloten bij de set van afspraken: Club Storm, De Beurs, Stairway to Heaven, Ekko, De Wolkenkrabber, City Hall, Nieuwe Dikke Dries, Bodytalk en Havana. Ook is een Panel Deurbeleid geïnstalleerd. Met deze combinatie hebben de partners vertrouwen in een stevig en betrouwbaar deurbeleid in Utrecht. De start van het Utrechtse deurbeleid is op woensdag 5 oktober.

Brede set van afspraken
In het Utrechtse Deurbeleid wordt onderscheid gemaakt tussen het toelatingsbeleid en het verwijderbeleid, beide onderdeel van deurbeleid. Regels moeten transparant en eenduidig zijn. Het moet voor een bezoeker duidelijk zijn wat de huis- en gedragsregels zijn en waaraan hij dus moet voldoen om toegelaten te worden. Deze criteria zijn bovendien controleerbaar, omdat ze bij de ingang van de horecaonderneming komen te hangen. Verder zijn afspraken opgenomen over het tegengaan van discriminatie (een belangrijk uitgangspunt bij het formuleren van deurbeleid), over personeel (overleg en logboeken), camera's, ontzeggingen en wapens en drugs.

Panel Deurbeleid
Er is een panel ingesteld om het deurbeleid van individuele horecaondernemers te beoordelen en klachten van vermeende onterechte weigeringen in de horeca te onderzoeken. In het Panel Deurbeleid zitten vertegenwoordigers van de afdeling Utrecht van KHN, Bureau Discriminatie Zaken Utrecht (BDU), politie en gemeente Utrecht. Er zijn werkafspraken voor het panel op papier gezet, en ook die worden door de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties onderschreven. In de jaren 2002-2004 zijn er 24 klachten over deurbeleid geweest, die na bemiddeling door BDU allemaal opgelost zijn. De werkafspraken van het Panel Deurbeleid zijn voorgelegd aan de (landelijke) Commissie Gelijke Behandeling. De Commissie is positief over het Utrechtse deurbeleid. De Commissie heeft enkele nuttige adviezen gegeven die betrokken worden bij de (eerste) evaluatie, die over zes maanden wordt gehouden. Het Panel Deurbeleid zal zijn bestaan aankondigen bij uitgaand publiek met flyers (met e-mailadres, website www.paneldeurbeleidutrecht.nl en telefoonnummer).

Veilig uitgaan in Utrecht
De totstandkoming van Deurbeleid en het Panel Deurbeleid komen voort uit de afspraken die eerder zijn gemaakt en zijn vastgelegd in het Convenant Veilig Uitgaan, uit 2001. Er is twee jaar aan gewerkt, verschillende mogelijkheden van klachtenbehandeling zijn daarbij bestudeerd. De deelnemende partners zijn tevreden met het resultaat. Burgemeester Brouwer-Korf zegt het als volgt: "Er ligt nu een set van heldere regels; zowel onderneming als gast weet waar hij aan toe is. Wij zien dit als middel om conflicten aan de deur en daarmee uitgaansgeweld en -overlast in de binnenstad te voorkomen. Dit beleid, gecombineerd met bijvoorbeeld het uitgaans-interventie-team (UIT) van de politie, samenwerking met de portiers, en het cameratoezicht in de binnenstad draagt bij aan veilig uitgaan in Utrecht."

Drugs- en wapenbox
Bij de ondertekening van het convenant krijgen de horecapartners een drugs- en wapenbox uitgereikt: een afgesloten kluis met twee inwerpopeningen waarin wapens of drugs 'gedropt' kunnen worden. Als bij een onderneming portiers de toegang controleren, wordt ook op wapens en drugs gecontroleerd. Die worden voortaan in deze box gedaan en de toegang wordt geweigerd. Bij vuurwapenbezit wordt de politie direct gewaarschuwd. Er worden met de onderneming afspraken gemaakt waarneer de politie de box komt legen.

Noot voor de media:
Op woensdag 5 oktober vindt bij Club Storm (Mariaplaats 50, Utrecht) de start van het Utrechtse deurbeleid plaats. Ook de leden van het Panel worden voorgesteld en geïnstalleerd. Uw redactie is van harte welkom bij de bijeenkomst. Aanvang: 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, tel. 030 286 1409.


---- --