Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Prijs voor talentvolle wetenschapsjournalisten voor het eerst uitgereikt

Wie wint de eerste Glazen Griffioen?

Op woensdag 5 oktober is het zover. Dan maakt juryvoorzitter Wim T. Schippers bekend wie de eerste winnaar wordt van de Glazen Griffioen. Deze nieuwe jaarlijkse prijs voor jong wetenschapsjournalistiek talent bestaat uit een geldprijs van ¤ 10.000 en een glasobject. De prijsuitreiking vormt de afsluiting van het congres Sharing Knowledge, georganiseerd door het Da Vinci Instituut, het Centrum voor Wetenschapscommunicatie aan de Vrije Universiteit. Dr. Cornelis van Bochove, directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zal tijdens de prijsuitreiking als gastspreker optreden.

De inzendingen voor de eerste editie van deze prijs strekten zich uit over een groot aantal wetenschapsgebieden. Van natuurwetenschappen tot psychologie en van sociale geneeskunde tot geschiedenis. De inzendingen waren zowel afkomstig van gedrukte media, als van radio, tv en online-media.

Bij de beoordeling lette de jury vooral op originaliteit, actualiteit, toegankelijkheid en verifieerbaarheid van de informatie. Maar ook relevantie en een prikkelende standpuntbepaling telden mee. Verder was het bereik van belang, zowel getalsmatig als qua impact op het maatschappelijk debat.

De jury onder leiding van Wim T. Schippers bestond dit jaar uit Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds; Govert Schilling, journalist en voorzitter Vereniging van Wetenschapsjournalisten; Peter Karstel, opleidingscoördinator Journalistiek, Hogeschool Windesheim Zwolle; Wilbert Spooren, hoogleraar Taal en Communicatie Vrije Universiteit; Mark Traa, redacteur wetenschap HP/De Tijd en freelance-medewerker van onder andere dagblad Trouw en Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

De prijs is een initiatief van de Vrije Universiteit, het VU medisch centrum, Hogeschool Windesheim en de Vereniging VU-Windesheim met als doel de kwaliteit van de wetenschapsjournalistiek te bevorderen. De organisatie van de Glazen Griffioen is in handen van VU podium.



Vrije Universiteit Amsterdam