Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 oktober 2005


Vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


over de bruikbaarheid en effectiviteit van het door VWS en ZonMW gefinancierde programma "Onder Controle?!"


1. Bent u op de hoogte van het bericht op de website van SOAP (Samenwerkingsverband ondertiteling alle programma's) over het ontbreken van ondertiteling bij het programma "Onder controle ?!"?


2. Klopt het dat dit programma niet ondertiteld wordt, waardoor het voor doven en slechthorenden niet mogelijk is de informatie uit dit programma tot zich te nemen?


3. Klopt het dat dit programma door het ministerie van VWS en ZonMW wordt betaald, zoals staat in persberichten van deze twee instanties? Wie draagt hierin welk bedrag bij? Zijn er behalve VWS en ZonMW nog andere partijen die financieel of in natura aan de totstandkoming van dit programma meegewerkt hebben?


4. Wie heeft het initiatief voor dit programma genomen en welke doelgroepen moeten ermee bereikt worden?


5. Worden deze doelgroepen ook daadwerkelijk bereikt? Hoe draagt het tijdstip en de keuze voor de zendgemachtigde (zondagavond om 22:25 op RTL 7) daaraan bij?


5. Heeft het ministerie van VWS zeggenschap gehad in de redactionele samenstelling van dit programma en over andere beslissingen rond productie en uitzending? Zo ja, is het ondertitelen van dit programma toen overwogen en, zo ja, waarom is het dan niet gebeurd?


6. Bent u ook van mening dat het logisch is dat tv-programma's die (deels) betaald worden met overheidsgeld, ook voor slechthorenden en doven te begrijpen moeten zijn? Zou het ministerie van VWS, als aanjager van het inclusief beleid, hierin niet een voorbeeldfunctie moeten vervullen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereid om ervoor te zorgen dat de nog komende uitzendingen alsnog ondertiteld worden en dat de uitzendingen in het archief op internet alsnog in een ondertitelde versie af te spelen zijn? Zo nee, waarom niet?


8. Zou u een onderzoek willen doen naar de tv-programma's die momenteel (deels) met overheidssubsidie gemaakt worden om na te gaan of die wel of niet ondertiteld worden? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid zich in te zetten voor een zo spoedig mogelijk ondertiteling van al deze programma's?


9. Wilt u, teneinde ondertiteling van de resterende uitzendingen van " Onder Controle?!" alsnog mogelijk te maken, deze vragen beantwoorden vóór donderdag 6 oktober a.s., 14.00 uur?


Vindplaats op Internet: http://www.nvvs.nl/soap/nieuws/index_nieuws18.html