Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoofddorp, 5 oktober 2005

Werkgevers gaan elkaar ondersteunen bij hun preventie, verzuim en (re)ïntegratiebeleid

Een aantal grote en kleinere werkgevers heeft afgelopen week het Werkgeversforum Kroon op het Werk opgericht. Via dit forum gaan werkgevers elkaar adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun preventie-, verzuim- en reïntegratie beleid. Hoe ze het beste uitval door ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen voorkomen en wat de voordelen van het aannemen van mensen met een arbeidshandicap kunnen zijn. Daarnaast gaan de aangesloten werkgevers binnen dit forum ook de knelpunten en belemmeringen die zij tegenkomen bij het in dienst houden of nemen van mensen met een arbeidshandicap inventariseren en terugkoppelen naar betrokken organisaties.

Het initiatief tot oprichting van dit forum is genomen door Bernard Wientjes die als ondernemer én als voorzitter van de Commissie het Werkend Perspectief weet dat werkgevers door collega-werkgevers aangesproken kunnen en willen worden. Zijn initiatief is opgepakt door werkgevers die in het verleden genomineerd zijn geweest voor de Kroon op het Werkprijs.

Bij de oprichtingsbijeenkomst van het Werkgeversforum Kroon op het Werk waren ruim 30 organisaties aanwezig. Het werkgeversforum zal vanaf 1 januari 2006 operationeel zijn en moet binnen enkele jaren uitgroeien tot een netwerk van 200 à 300 organisaties die de doelstellingen van het forum expliciet onderschrijven en zich daarvoor actief willen inzetten.

Naast thema-, brainstorm, en voorlichtingsbijeenkomsten gaat dit forum zich o.a. bezig houden met collegiale toetsing en ondersteuning, het adviseren via een telefonische helpdesk en de jaarlijkse uitreiking van de Kroon op het Werk prijs. Voor de leden is een benchmark in ontwikkeling waardoor organisaties zicht krijgen op hun eigen prestaties op het gebied van preventie, verzuim en reïntegratie, vergeleken met andere organisaties van vergelijkbare grootte en/of werkterrein.

Verantwoordelijk

Door nieuwe wetgeving komt de verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en reïntegratie van werknemers met een arbeidshandicap steeds meer bij werkgevers te liggen, terwijl het werk of de werkomstandigheden vaak niet de eerste oorzaak van het ziekteverzuim of de arbeidsongeschiktheid zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de werksfeer en de productiviteit en het kan werkgevers bedreigen in hun voortbestaan. Ook kunnen werkgevers hierdoor voorzichtig worden met het in dienst nemen van mensen met gezondheidsproblemen of handicaps. Het is daarom voor werkgevers economisch interessant om een goed preventie-, verzuim en reïntegratiebeleid te ontwikkelen en goed geïnformeerd te zijn. Een dergelijk beleid heeft mogelijk ook een positief effect op de kansen op werk voor werknemers met gezondheidsproblemen of handicaps.

Het Werkgeversforum Kroon op het Werk is bereikbaar via 023 5549502 of via bureau@kroonophetwerk.nl. Meer informatie over de stichting en haar activiteiten is te vinden op www.kroonophetwerk.nl.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mayke van Keep of Anneloes Oosterlee van de Commissie het Werkend Perspectief, te bereiken via 0297 564749 of 06 11002315.