Ingezonden persbericht

Neurofeedback in de strijd tegen epilepsie

Seminar met Barry Sterman, 'founding father' van de neurofeedback

NIJMEGEN, 20050929 -- 28/9/2005 - Neurofeedback lijkt een veelbelovende behandelmethode voor epilepsiepatiënten. De Brain Resource Company organiseert op woensdag 5 oktober een bijzonder seminar over dit onderwerp met de 'founding father' van de neurofeedback: Prof. Barry Sterman van the University of California, Los Angeles.


De ontdekker van de neurofeedback, Prof. Em. Barry Sterman geeft op woensdagavond 5 oktober een seminar voor neurologen in het Sionshof in Nijmegen. Sterman zal een overzicht geven van bijna veertig jaar psychofysiologisch onderzoek naar epilepsie en de behandeling daarvan met neurofeedback ofwel EEG-Biofeedback. Neurofeedback is het terugkoppelen en belonen van hersenactiviteit om een gewenst gedrag of hersenactiviteit te verkrijgen. Zo'n 60 procent van de epilepsiepatiënten reageert goed op deze behandelmethode en 20 tot 30 procent kan zelfs zonder medicatie een aanvalsvrij leven leiden. Vaak gaat het hierbij om patiënten die niet reageerden op medicatie en bij wie een operatie geen optie was.

Halverwege de jaren zestig deed Barry Sterman onderzoek bij dieren naar het effect van beloningen op veranderingen in hersenactiviteit. Katten die systematisch beloond werden bij het vertonen van een bepaalde hersenactiviteit, bleken een grotere activiteit te ontwikkelen. Met dit gegeven werd Sterman een van de grondleggers van de neurofeedback. Zijn onderzoek kwam in 1967 in een stroomversnelling toen de NASA proefdieren zocht in verband met hun ruimtereizen. Sterman onderzocht bij proefdieren het effect van giftige brandstofdampen. De meeste proefdieren kregen na een uur een epileptische aanval. Behalve één groep katten: Sterman had deze systematisch beloond voor het verhogen van de activiteit - het zogenoemde Sensory Motor Rhythm (SMR) - in een centraal deel van de hersenschors, de 'motorschors'.

Dit beschermende effect van neurofeedback was zeer verrassend. Inmiddels is het uitgebreid onderzocht en blijkt neurofeedback een veelbelovende methode te zijn in de behandeling van onder andere epilepsie en ADHD. Sterman, tot 9 oktober in Nederland, zal tijdens het seminar een overzicht geven van diverse neurofeedbackmethoden. Naast het seminar op 5 oktober verzorgt hij tevens een advanced cursus neurofeedback op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober.


Locatie: Hotel Restaurant Sionshof, Nijmeegsebaan 53, Heilige Landstichting
Bij aanvang zorgen wij voor een hapje en een drankje.
Tijdstip: 17.00 - 21.00 uur
Contactpersoon: drs. Martijn Arns
Tel.: 024-3528878
Kijk voor meer informatie op: www.eegbiofeedback.nl


---------------------------------
Over Brain Resource Company BV
Brain Resource Company is een internationaal netwerk met vestigingen in New York, Londen, Adelaide, Los Angeles en het hoofdkantoor in Sydney. In Nijmegen, Enschede en Diever bevinden zich de Nederlandse neurofysiologische laboratoria van de Brain Resource Company. In Nijmegen werken Martijn Arns en Rien Breteler, in samenwerking met de Radboud Universiteit, aan verschillende onderzoeken. Hier worden ook patiënten behandeld met neurofeedback, ondermeer via internet (Tele-Neurofeedback). Op meerdere locaties in Nederland werken neurofeedbacktherapeuten samen met de Brain Resource Company. Binnen deze samenwerking vindt ook verder onderzoek en deskundigheidsbevordering plaats.




Martijn Arns