Gemeente Eemsmond


Eemsmond wil burger beter betrekken bij beleid en projecten donderdag 6 oktober 2005

Burgemeester en wethouders van Eemsmond willen bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en bij projecten vooraf beter bekijken of het wenselijk en haalbaar is om de burger erbij te betrekken. Hiervoor zijn criteria en voorwaarden op een rij gezet. Dit staat in de beleidsnotitie Burgerparticipatie die het college deze week heeft vastgesteld. Het college wil hiermee een kwaliteitsslag maken in de inzet van burgerparticipatie.

De gemeente Eemsmond betrekt de burger al op diverse manieren en momenten bij het beleid en bij projecten. Tot op heden waren hiervoor nog geen beleidskaders en structuur ontwikkeld. De beleidsnotitie voorziet hierin. Het is niet zo dat in het vervolg alles anders zal zijn. De notitie is vooral bedoeld om de aandacht voor burgerparticipatie meer te systematiseren. Er kan dan een betere afweging plaatsvinden of en zo ja, in welke vorm burgerparticipatie kan worden ingezet.

Criteria en voorwaarden
Bij die afweging spelen vragen een rol als: is er nog wel ruimte voor invloed van de burger, is de burger ook bereid om mee te werken, heeft betrokkenheid van de burger in dit geval echt meerwaarde en is er tijd, geld en capaciteit beschikbaar bij de gemeente?

Vormen
Als uit de criteria en randvoorwaarden blijkt dat burgerparticipatie mogelijk en wenselijk is, kan gekozen worden uit de vormen
* raadplegen: de gemeente vraagt wat de burger vindt van een plan of een onderwerp, bijvoorbeeld via een informatieavond over de herinrichting van een straat;

* samenwerken: gemeente en burger werken samen aan een project of onderwerp, zo kan gezamenlijk een plan gemaakt worden voor een nieuwe speeltuin;

* overdragen: de burger mag zelf een plan ontwikkelen en/of uitvoeren, de gemeente geeft aan aan welke voorwaarden het moet voldoen.

Vervolg
De beleidsnotitie wordt op 20 oktober door de raad behandeld. Het college vraagt de raad in te stemmen met de voorgestelde manier om burgers bij het beleid en projecten te betrekken. Verder vraagt het college aan de raad om aan te geven of de raad de burger ook meer wil betrekken bij raadsaangelegenheden en zo ja, hoe.

Doelen
Een van de doelstellingen van het bestuur van de gemeente Eemsmond is de betrokkenheid van inwoners bij het lokaal bestuur te vergroten. Burgerparticipatie kan hier een bijdrage aan leveren. Burgers kunnen met hun kennis een goede bijdrage leveren aan het beleid. Verder kan betrokkenheid van burgers bij beleid en projecten zorgen voor begrip en draagvlak voor besluiten van de gemeente. Ook wil de gemeente meer klantgericht gaan werken. Door de burger te betrekken bij beleid en projecten kan de dienstverlening nog beter op hem worden afgestemd.