Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam (KIT)

P E R S B E R I C H T

Prijs voor tropisch geneeskundig onderzoek en internationale gezondheidszorg

EIJKMAN MEDAILLE VOOR TBC-ONDERZOEKER BORGDORFF EN PARASITOLOOG POLDERMAN

Amsterdam, 6 oktober 2005

De Eijkman Medaille 2005 voor tropisch geneeskundig onderzoek en internationale gezondheidszorg gaat dit jaar naar de tuberculoseonderzoeker Martien Borgdorff en naar de Leidse parasitoloog Ton Polderman. De medaille - genoemd naar de Nederlandse hoogleraar Tropische Hygiëne en Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman - wordt iedere twee jaar toegekend. De uitreiking vindt plaats op woensdag 12 oktober 2005 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam.

Martien W. Borgdorff

Prof. dr. Martien W. Borgdorff (1955) is sinds januari jl. directeur van de medische ontwikkelingsorganisatie KNCV Tuberculosefonds, in Den Haag. Hij ontvangt de Eijkman Medaille voor zijn bijdrage aan onderzoek naar en onderwijs over zowel epidemiologische aspecten (inzicht in verspreiding en besmettingsfactoren), als operationele aspecten van bestrijding van tuberculose. Baanbrekend was zijn onderzoek naar tuberculosetransmissie binnen populaties. Zijn onderzoek bestreek naast 'high burden countries' als Zuid-Afrika, Tanzania en Vietnam, ook Nederland en de Verenigde Staten.

Vóór zijn aantreden als directeur was Borgdorff hoofd Onderzoek bij het KNCV Tuberculosefonds. Hij is tevens hoogleraar Internationale Gezondheidszorg aan de Universiteit van Amsterdam. In die functie is hij verbonden aan het Centrum voor Armoedegerelateerde Infectieziekten, een gezamenlijk initiatief van het Academisch Medisch Centrum, het KIT en het KNCV Tuberculosefonds. Borgdorff is verder lid van de Strategic and Technical Advisory Group van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en voorzitter van de Tuberculosis Surveillance Research Unit. Hij is redacteur van het International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.

Anton M. Polderman

Tweede laureaat is Dr. Anton M. Polderman (1944), als parasitoloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Polderman ontvangt de Eijkman Medaille voor zijn onderzoek naar en onderwijs over tropische parasitologie, met name de diagnostiek van de parasitaire infecties in Sub-Sahara Afrika. Hij voerde onder meer (veld)onderzoek uit naar de verspreiding van bilharzia, infecties door hondenspoelwormen, amoebendysenterie en rondworminfecties (oesophagostomiasis). Polderman leverde verder een belangrijke bijdrage aan de integratie van laboratorium- en veldonderzoek en aan de modernisering van de parasitologische diagnostiek in de tropische geneeskunde.

Ton Polderman is opgeleid als bioloog en heeft zich gedurende zijn carrière in zeer sterke mate gericht op de klinische medische parasitologie. Daarbij combineerde hij zijn biologische visie op parasitaire aandoeningen met zijn ervaringen in de tropen. Polderman is eindredacteur van 'Medische parasitologie, handleiding bij de laboratoriumdiagnostiek', al jarenlang hét standaardboek in het laboratoriumonderwijs en de dagelijkse praktijk van de diagnostiek. Polderman speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het wetenschappelijke tijdschrift Tropical Medicine and International Health.

Eijkman Medaille

De Eijkman Medaille wordt toegekend door de Stichting 'Het Eijkman Medaillefonds'. Deze is in 1923 opgericht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Christiaan Eijkman, hoogleraar Vitamineleer aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Eijkman is vooral bekend door zijn onderzoek in Nederlands-Indië naar de oorzaken van de tropische ziekte beri-beri. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor de geneeskunde.

In de loop der tijd is het fonds omgevormd tot een stichting met als doel het bevorderen van onderzoek op het gebied van tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg. De medaille wordt iedere twee jaar uitgereikt aan personen die zich op dit gebied verdienstelijk hebben gemaakt. Het Eijkman Medaillefonds is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. ________________________

Noot voor de pers

* De uitreiking van de Eijkman Medailles 2005 vindt plaats op woensdag 12 oktober 2005 a.s om 13.30u. De ceremonie is onderdeel van het congres A Healthy 2015 - How practical is A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals? van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde (NVTG) en het KIT. Lokatie: Mauritskade 63, Amsterdam.
* Voor meer informatie, eventuele aanwezigheid bij de ceremonie en interviews, bel met:
* Rolf Wijnstra, KIT Communicatie 020 568 8296 / 06 41043448
* Irene Struiksma, KIT/Eijkman Medaillefonds 020 5665454