Gemeente Alkemade


Bezoek aan Ghana in het teken van opruimen van de stad

Op 8 oktober vertrekt vanuit de gemeente Alkemade een delegatie van vier personen naar Kadjebi (Ghana). Dit in verband met het samenwerkingsproject dat Alkemade met Kadjebi heeft op het gebied van afvalinzameling.

Eén van de doelen van deze missie is het opruimen van de stad. In het verleden hebben de inwoners het vuil gedumpt op plaatsen in de stad. Nu dit bijna niet meer gebeurd, is het tijd om deze illegale dumpplaatsen op te ruimen. Het opruimen van deze dumpplaatsen zal er voor zorgen dat de mensen minder in de verleiding komen om vuil te dumpen ergens in de stad in plaats van in de containers. Dit is hygiënischer en de stad ziet er daardoor een stuk schoner uit. Tijdens de missie zullen zogenaamde ´clean-up competitions´ plaatsvinden. De mensen uit Alkemade dragen daar graag een steentje aan bij.

Afvalknijpers
Voor de uitvoering van deze ´clean-up competitions´ gebruiken de mensen afvalknijpers. Deze knijpers zijn geschonken door het bedrijf KICI. KICI heeft in veel gemeenten, waaronder Alkemade, kledingcontainers staan. De opbrengst van de kledinginzameling gaat naar verschillende goede doelen. In Alkemade staan de kledingcontainers van KICI bij de werkplaats, de Mariaschool en op de Pastoor van der Plaatsstraat. Dit jaar heeft KICI besloten om een bedrag te schenken aan Kadjebi, zodat men de stad daar schoon kan maken. Van het bedrag zijn de afvalknijpers aangeschaft.

Een ander doel van de missie is het verder uitwerken van een Infopoint, naar het voorbeeld van het klacht-en-meldpunt van de gemeente Alkemade. Bij het opzetten van het Infopoint blijkt dat de communicatie in Kadjebi op een gehele andere wijze verloopt dan in Nederland. De huidige manier waarop het Infopoint is opgezet, werkt niet optimaal. Er zal tijdens de missie gekeken worden op welke wijze hier verbetering in gebracht kan worden.

Het laatste thema dat centraal staat is evaluatie en monitoring. Dit geldt voor alle punten van de afvalinzameling. Hierbij kan men denken aan het legen van de containers, de klachten/meldingen die binnen komen, de werkwijze van de chauffeurs, de communicatie van inzameling/regelgeving, de clean-up competitions, de betrokkenheid van de scholen en dus ook van de kinderen, enz.

De leden van de delegatie zullen op 20 oktober weer terugkeren in Alkemade.