Ingezonden persbericht

Kanker bij één op de drie honden

Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) in de strijd tegen kanker bij huisdieren

TERNEUZEN, 20050919 -- Eén op de drie honden in Nederland zal in de loop van zijn of haar leven kanker krijgen. Dit percentage komt overeen met dat van de mens. Evenals bij de mens, is de kans op genezing van kanker bij dieren ongeveer 50%. Een toenemend aantal dieren, voor wie volledige genezing niet meer mogelijk is, blijft dankzij de nieuwe ontwikkelingen binnen de veterinaire oncologie, wel steeds langer leven.


Kanker bij één op de drie honden
Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) in de strijd tegen kanker bij huisdieren.
Datum: 19 september 2005

Eén op de drie honden in Nederland zal in de loop van zijn of haar leven kanker krijgen. Dit percentage komt overeen met dat van de mens. Evenals bij de mens, is de kans op genezing van kanker bij dieren ongeveer 50%. Een toenemend aantal dieren, voor wie volledige genezing niet meer mogelijk is, blijft dankzij de nieuwe ontwikkelingen binnen de veterinaire oncologie, wel steeds langer leven.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) is een stichting met maar één doel: Dieren helpen in de strijd tegen kanker. Want naarmate onze dieren ouder worden, neemt ook bij hen het risico van kanker toe. Per jaar krijgen in ons land ongeveer 70.000 honden en vele tienduizenden katten één of andere vorm van kanker. Kanker is nu de belangrijkste doodsoorzaak bij honden. Maar kanker bij ons geliefde huisdier betekent lang niet meer altijd het einde.

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren heeft zich als belangrijkste taak gesteld om informatie over kanker te verschaffen aan eigenaren van gezelschapsdieren en over de mogelijkheden van behandeling. Het Fonds richt zich niet alleen op honden en katten maar ook op paarden, pony's, konijnen en cavia's. Kortom op alle dieren die in Nederland als gezelschapsdier worden gehouden.

Het geven van informatie over kanker bij gezelschapsdieren is nu de hoogste prioriteit van het Fonds. Want als we niets weten kunnen we ook niets doen. Maar daarnaast ondersteunt het NKFD ook het onderwijs over en het wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij dieren.

Drs. Johan de Vos, initiator van het Fonds en voorzitter, is als dierenarts werkzaam in de dierenkliniek "De Ottenhorst" in Terneuzen. Deze dierenkliniek behandelt gezelschapsdieren met kanker en heeft patiënten uit het hele land. -"Er wordt vaak te lang gewacht voordat men met zijn dier naar de dierenarts gaat. Dat komt omdat eigenaren de symptomen niet onderkennen. Wachten of een bultje groeit is de grootste fout die kan worden gemaakt! Het Nederlands KankerFonds voor Dieren wil eigenaren informeren waarop je moet letten als de verdenking van kanker bestaat".

Beschermheer van het Nederlands KankerFonds voor Dieren is prof. dr. Wim Misdorp, jarenlang verbonden aan het Nederlands Kankerinstituut en emeritus hoogleraar veterinaire oncologie aan de faculteit van diergeneeskunde in Utrecht.


8 oktober 2005: presentatie NKFD in Terneuzen
Op zaterdag 8 oktober vindt in Terneuzen de landelijke presentatie van het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) plaats. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant De Kreek (Noteneeweg 28, Terneuzen tel 0115-620817). Deze bijeenkomst begint om 11.30h met een inleiding over het Fonds. Daarna zal het eerste exemplaar van de door het Fonds uitgebrachte folder "Kanker bij Dieren de Baas " (eerste oplage 100.000 exemplaren) door prof. dr. Wim Misdorp, beschermheer van het NKFD, worden overhandigd aan mevr. C. de Mol - Marcusse, wethouder van Terneuzen. Na afloop van de presentatie wordt in restaurant De Kreek voor genodigden een lunch aangeboden, inclusief wijnarrangement.

Dieren en Kanker
De folder "Kanker bij Dieren de Baas " is de eerste uitgave van het Fonds en is tot stand gekomen dankzij de steun van particuliere donaties en het bedrijfsleven. In de weken na de presentatie zal elke dierenkliniek in Nederland 50 gratis exemplaren van deze folder ontvangen in een speciaal ontwikkelde NKFD balie display. Daarnaast zijn er al in 11 dierenklinieken collectebusjes geplaatst. Samen met de folder "Kanker bij Dieren de Baas " zal het aantal collectebussen in de komende maanden verder worden uitgebreid. Voor kankerbestrijding bij dieren is, net als bij de mens, veel geld nodig. Voor de financiering van haar activiteiten is het Nederlands KankerFonds voor Dieren volledig afhankelijk van donaties.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op persberichten.nkfd.net (WSS Login: pers/pers) of www.ottenhorst.nl of telefonisch (tijdens kantooruren) op nummer 0115-619628.

Activiteiten van het Fonds worden financieel ondersteund door de volgende bedrijven:
Color Studio, Hills, HTM, Menarini, New Goff, Pfizer, Vetin, Vinites en Vobra.




Nederlands KankerFonds voor Dieren