Het Nederlandse Rode Kruis

10 oktober 2005
Conventionele Wapenverdrag 25 jaar oud

Het Verdrag verbiedt wapens die geen onderscheid maken tussen militairen en burgers

Alle wapens zijn conventionele wapens, behalve
massavernietigingswapens zoals biologische, chemische of nucleaire wapens. Het Conventionele Wapenverdrag 1980 geeft de hoofdregels over het gebruik van wapens. Er horen 5 Protocollen bij het verdrag waarin regels staan over specifieke soorten wapens. Daardoor is het een dynamisch verdrag dat met nieuwe protocollen snel kan inspelen op veranderingen. Het verdrag is een succes en meer dan 100 landen zijn er al partij bij.

Tegen onnodig lijden van mensen
Het doel van het verdrag is om onnodig lijden van mensen te voorkomen. Het verdrag verbiedt wapens die onevenredige verwondingen en onnodig lijden veroorzaken. Daarnaast zijn wapens verboden die geen verschil kunnen maken tussen soldaten en burgers.

Laserwapens verboden
Zo gaat een van de protocollen over verblindende laserwapens die leiden tot permanente blindheid. Het is onmenselijk om wapens te gebruiken die ervoor zorgen dat mensen voor altijd blind door het leven moeten. Door het protocol werden de verblindende laserwapens al verboden vóórdat ze echt in de oorlog waren gebruikt.

Mijnen opruimen na de oorlog

Strijdende partijen moeten ná de oorlog mijnenvelden opruimen

Ook is er een protocol dat partijen bij een oorlog verplicht om alle munitie op te ruimen die niet is ontploft. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat achtergelaten wapens in handen vallen van kinderen. Het Protocol over mijnen zegt dat de strijdende partijen moeten bijhouden waar zij mijnen hebben gelegd. Ook moeten zij na de oorlog de achtergebleven mijnen opruimen.

Wat wil het Rode Kruis?
Het Rode Kruis vindt dat bij nieuwe wapens moet worden gekeken of ze voldoen aan de eisen van het Conventionele Wapenverdrag. Als blijkt dat ze niet voldoen kan het nodig zijn om een nieuw protocol af te sluiten. Zo kan worden voorkomen dat mensen onnodig lijden door het gebruik van die wapens.

Meer informatie:

* Humanitair Oorlogsrecht