KNWV

Nieuwsbericht

10-10-2005

Zeilen als eindexamenvak?

De eindexamenkandidaten van 5 Havo en 6 VWO van het Liemerscollege uit Zevenaar hebben in hun laatste jaar ook zeilen of windsurfen op hun lesrooster staan. Ze volgen 4 lessen van elk 2 uur in de discipline van hun keuze. Dat kan zowel kielbootzeilen als zwaardbootzeilen zijn naast windsurfen. Het is natuurlijk geen eindexamenstof, maar gewoon erg leuk en past in het kader van het 2e fase onderwijs Lichamelijke Oefening. Daarvoor moeten scholen aan de leerlingen verschillende (buiten)sporten aanbieden waaruit ze dan zelf kunnen kiezen. Om watersportverenigingen te stimuleren dit soort sportactiviteit aan scholen aan te bieden heeft het Watersportverbond programmas en ondersteunend lesmateriaal ontwikkeld. Bij Hoofdsteunpunt Oost / WSV Giesbeek te Giesbeek is enkele jaren geleden een pilot gestart en naast het Liemers College is ook het Candea College uit Duiven een vaste gast met een vergelijkbaar programma.
Ondanks de korte lesperiode lukt het elke keer weer om in 4 lessen de leerlingen de eerste beginselen van het zeilen en windsurfen mee te geven. Daarna kunnen ze verder les krijgen op een CWO vereniging of vaarschool. Het enthousiasme is in ieder geval groot!
Voor het zeilen in de kielboot heeft WSV Giesbeek een tweetal nieuwe polyvalken ter beschikking. Het zwaardbootzeilen gebeurt met 6 Laser Picos en voor het windsurfen heeft de vereniging nog een vijftal Mistral One Designs paraat.
Verenigingen die ook dergelijke programmas aan scholieren in het Voortgezet Onderwijs willen aanbieden kunnen contact opnemen met Christoffel van Hees bij het Watersportverbond: 030-6566583.

E-mailadres:christoffel.vanhees@watersportverbond.nl