Time : 4:41:43 PM
Date : Monday, October 10, 2005
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Budget gezondheidszorg 2006 : de Algemene Raad volgt het Verzekeringscomité niet

Een dubbele première op de Algemene Raad deze ochtend: de drie grootste Verzekeringsinstellingen (VI) hebben een verschillende stem uitgebracht en de Algemene Raad, die een voorstel van de regering onderzocht, was het niet eens met de verdeling zoals voorgesteld door het Verzekeringscomité. De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben zich onthouden omdat er grote onzekerheid bestaat over de gevolgen voor zelfstandigen.

Het budget 2006 - 18.427.089 duizend euro - werd deze ochtend goedgekeurd door de Algemene Raad met 13 stemmen voor, 5 tegen en 1 onthouding. Regering (5), vakbonden (5), Socialistische Mutualiteiten (2) en de voorzitter van de AR (1) hebben voor gestemd; Christelijke Mutualiteiten (2) en werkgevers (3) hebben tegen gestemd; de Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben zich onthouden. Het uitgavenbudget dat rekening houdt met exogene uitgaven loopt op tot 18,454 miljard euro.

Van dit bedrag zal in elk geval, op voorstel van de regering, een bedrag van 80,368 miljoen euro worden apart gehouden dat bestemd is voor een aantal prioriteiten zonder dat er beroep moet worden gedaan op al te bruuske correcties.

De claw-back-maatreglen ten opzichte van de farmaceutische industrie worden niet weerhouden ten voordele van een reservefonds van 79 miljoen euro tegen 15.09.06. Dit fonds, gespijsd door de farmaceutische bedrijven, zal slechts doorgegeven worden aan het RIZIV in het geval van een overschrijding van het budget van farmaceutische specialiteiten.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen onthielden zich omdat de omvang van de gevolgen voor zelfstandigen ongekend is. Immers, als het verworven is dat een deel van de integratie van enkele prestaties in de grote risico's gefinancierd zal worden, dan zijn het toch de zlefstandigen zelf die hiervoor moeten opdraaien.

Bovendien, indien de vereenvoudiging van de MAF moet leiden tot een lagere kost van het systeem, zal dit slechts gebeuren via wijzigingen van het systeem die in dit stadium niet vlot lijken te gaan.

Enkele positieve punten zijn:


-het bedrag zelf - 18,427 miljard - dat overeenkomt met het voorstel van de Verzekeringsinstellingen

-het weglaten van de claw-back voor farmaceutische uitgaven ten voordele van een voorraadmechanisme

-het feit dat de kost van vertraagde maatregelen zal behandeld worden als 'exogeen'

-het niet-forfaitiseren van de kinesitherapiebudgetten in ROB-RVT
-de goedkeuring van het "Actieprogramma 2006-2007 voor de ontwikkeling van de algemene geneeskunde in België'.

Meer info:
Pascal.mertens@mloz.be
Algemeen Directeur
02-778.92.01

Regina.depaepe@mloz.be
Verantwoordelijke Overleg
02-778.92.09

Piet.vaneenooghe@mloz.be
Public Communication Advisor
Tel.: 02-778-92.61

URL: http://www.mloz.be