Gemeente Gouda


zilveren erepenning voor theo de jong (5/10/2005)

Op vrijdag 7 oktober aanstaande ontvangt de heer M.G.C.J. (Theo) de Jong uit handen van burgemeester W.M. Cornelis de zilveren erepenning van de stad Gouda.
Sedert het eind van de 60-er jaren is Theo de Jong actief geweest voor Goudse projecten en in verenigingen en organisaties. Voorbeelden hiervan zijn:

- Initiatiefnemer en aanjager toeristische kaasmarkt (60-er jaren)
- Secretaris VVV (1974 1984)

- Oprichter Kwartaalclub; platform journalistiek, pr en politiek (1976), erelid

- Bestuurslid en 8 jaar vice-voorzitter Oudheidkundige kring Die Goude (1974 1984)

- Hoofdredacteur Tidinge (blad van Die Goude) (1974 1984)
- Initiatiefnemer van het verplaatsen van het Joodse Poortje naar het Raoul Wallenbergplantsoen
(begin 90-er jaren)

- Initiatiefnemer voor het inzamelen van geld voor de restauratie van het stadhuis in 1997

- Initiatiefnemer voor het plaatsen van het beeld van de Goudse Kaasboerin, dat in feite de relatie van de ambachtelijke Goudse kaas met de stad Gouda benadrukt.

- Ondersteuning in de 70-er jaren van het behoud en restauratie van twee kerken en de St. Jorisdoelen.

Als journalist heeft hij veel bijdragen geleverd die ten dienste van de stad waren. Zo kwamen meer dan dertig boekjes van zijn hand. Bijna steeds werden met deze bijdragen goede doelen in de stad gesteund,.

Sinds de 70-er jaren zet Theo zich in voor kennisuitwisseling tussen allochtone en autochtone burgers in Gouda, teneinde begrip voor elkaars culturen te bevorderen. Veelal vond dit werk plaats via redactionele bijdragen in de pers, maar ook via zijn boekuitgaven. Zo verscheen in 2004 een belangrijke uitgave: Marokkanen in Gouda, 50 interviews.
Doch ook in groter verband heeft hij deze inzet kunnen leveren, namelijk via reisverhalen/interviews van zijn bezoeken aan Noord-Afrika. In 1998 heeft Zijne Excellentie Fakhreddine Messai, toenmalig minister van toerisme van Tunesië de heer De Jong mogen eren met de Tunesische Orde van de Gouden Jasmijn.

In 1999 werd Theo de Jong voor zijn lokale en bovenlokale inzet door Hare Majesteit onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.