Gemeente Moerdijk


BOUWVERGUNNING TENT MOERDIJKBRUG

De gemeente Moerdijk hecht eraan nogmaals goed uit te leggen waarom er voor de zogenaamde doorwerkvoorziening op de Moerdijkbrug een bouwvergunning nodig is. Uit de reacties op het onderwerp blijkt dat er veel misverstanden over bestaan.

Al voordat de werkzaamheden aan de brug begonnen, heeft de gemeente bij Rijkswaterstaat aangeklopt over de tent. Daar was en is volgens de gemeente een bouwvergunning voor nodig om te kunnen beoordelen of de constructie van de tent veilig is voor de werkers en de verkeersdeelnemers op de brug. De gemeente is er niet van overtuigd dat de constructie bij slecht weer veilig is. Rijkswaterstaat heeft via de media laten weten dat de tent bij windkracht vijf verwijderd moet worden. Deze uitspraak bevestigt de zorg van de gemeente over de constructie. Daarnaast speelt het gelijkheidsbeginsel een rol. Iedere burger, elk bedrijf en elke instelling moet voor aanvang van het werk een bouwvergunning aanvragen voor een dergelijke doorwerkvoorziening. Dat geldt dus ook voor Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft zich vanaf het begin af aan op het standpunt gesteld dat er geen bouwvergunning nodig is voor een dergelijke tent. Het is niet aan Rijkswaterstaat om dit te beoordelen maar aan de gemeente. Vanaf mei hebben gesprekken, brieven en dwangsommen Rijkswaterstaat niet van mening doen veranderen. Als laatste middel is de gemeente daarom overgegaan tot het toepassen van bestuursdwang. Dat betekent dat de gemeente, als er geen aanvraag bouwvergunning komt, de tent voor rekening van Rijkswaterstaat verwijdert. In Moerdijk geldt dat iedereen voor de wet gelijk is.

De gemeente benadrukt dat de procedure geen invloed heeft op de filevorming. Het eventueel bij slecht weer niet door kunnen werken zonder tent zou wel dat effect wel kunnen hebben. Als Rijkswaterstaat voor aanvang van de werkzaamheden de zaken goed geregeld zou hebben, dan zouden al deze discussies niet nodig zijn. De gemeente Moerdijk en Dordrecht zijn alle twee van mening dat er een bouwvergunning nodig is. De gemeente Moerdijk vermoedt dat Rijkswaterstaat weigert om er één aan te vragen omdat ze dat dan overal in Nederland zouden moeten doen. Terecht, naar de mening van Moerdijk.

Afsluitend wil de gemeente nog kwijt dat de ondernomen stappen niets te maken hebben met een poging om de werkzaamheden en daarmee de files te traineren, maar juist het omgekeerde. Stel dat er wat gebeurt op de brug? Stel dat de tent omwaait en een ramp veroorzaakt? De gemeente is en voelt zich ook verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen. Degenen die nu vinden dat de gemeente overdreven bezig is, staan op dat moment in de rij om met de vinger naar diezelfde gemeente te wijzen. Hebben we dan niets geleerd van Enschede en Volendam?