Gemeente Zwolle

Raadsbrief over noodzaak en mogelijkheden verplaatsing woonboten

Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben de gemeenteraad een brief gestuurd over de situatie van de woonboten bij het stadion van FC Zwolle. De noodzaak van de verplaatsing van de boten wordt daarin uitgebreid toegelicht. Daarnaast doet het college aanvullende suggesties voor een nieuwe locatie voor de boten.

Om een vergunning af te kunnen geven voor de ontwikkeling van het nieuwe stadion van FC Zwolle moeten de boten in de Nieuwe Vecht verplaatst worden. Volgens de Wet Milieubeheer krijgen de boten te veel last van het geluid dat het verkeer van en naar het stadion produceert. Tijdens een vergadering van de commissie Ruimte van de gemeenteraad in september bleek een meerderheid van de commissieleden nog niet overtuigd van de noodzaak van de verplaatsing. Bovendien kon een meerderheid zich niet vinden in de voorgestelde locatie, verderop in de Nieuwe Vecht.

In een notitie aan de gemeenteraad wordt de achtergrond van de beoogde verplaatsing nader toegelicht. Diverse mogelijkheden om de geluidsbelasting te verkleinen, blijken op andere problemen te stuiten of geen daadwerkelijke oplossing te bieden. Verplaatsing van de boten is de enige haalbare oplossing. Omdat de commissie Ruimte zich niet kon vinden in de eerder voorgestelde locatie, stelt het college voor een aantal alternatieven te onderzoeken. Het gaat onder meer om locaties binnen het plangebied van het stadion (in en bij de Westerveldse Aa) en in de Nieuwe Vecht.

Het college van burgemeester en wethouders streeft er naar om samen met de gemeenteraad tot snelle besluitvorming te komen om de verplaatsing van de woonboten zo snel mogelijk af te ronden en de daarvoor noodzakelijke procedures te starten, ook omdat de bouw van het nieuwe FC Zwolle stadion afhankelijk is van de verplaatsing van de woonboten. Snelle besluitvorming over mogelijke locaties is nodig om de vertraging van de bouw van het stadion tot een minimum te beperken.