Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Haagse leerlingen maken televisie-uitzending over de invloed van media (11 oktober)

Leerlingen van Haagse scholen maken een televisieprogramma over de invloed van radio, televisie, kranten, tijdschriften en internet op kinderen. De leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen Christoffel en Montessorischool Waalsdorp en leerlingen uit klas 1 en 2 van het Corbulo College maken dit programma in het kader van het project Kidsview. Het programma wordt op 14 november uitgezonden door de lokale televisiezender Den Haag TV.
Kidsview, een Haags initiatief, biedt scholen en leerlingen de kans televisie te maken over onderwerpen die ze zelf belangrijk vinden. Drie scholen werken aan televisie-items over één onderwerp, met een uitzending van 15 minuten als resultaat. De leerlingen werken in kleine groepjes aan onder andere productieplanning, scenario, filmen, interviewen en natuurlijk de videomontage. De docent, die zelf een cursus heeft gevolgd van een audiovisueel trainer, begeleidt de leerlingen. Het doel van Kidsview is om leerlingen op een leuke manier met maatschappelijke ontwikkelingen kennis te laten maken én om ze de mogelijkheden van diverse media te laten zien, zoals televisie en digitale media. Doel is tevens om leerkrachten te leren hoe ze geheel zelfstandig een filmpje of televisieprogramma met leerlingen kunnen maken.
In totaal worden er in het kader van Kidsview vier televisieprogrammas gemaakt, elk kwartaal werken daar drie andere scholen aan. Lekker fit was het thema van het eerste programma, dat in juni 2005 werd gemaakt en uitgezonden. Het programma over de invloed van de media is het tweede in de reeks. De themas voor de overige twee uitzendingen worden in overleg met scholen zelf bepaald. Na Kidsview kunnen scholen zelfstandig televisieprogrammas blijven maken. Kidsview stelt twee montagekits beschikbaar. Deze kits bestaan uit een professionele digitale videocamera met geluidsopnameapparatuur, een statief en een laptop met een montageprogramma.

Digitaal Leren
Kidsview is een initiatief van Digitaal Leren. Digitaal Leren is een organisatie die door de gemeente Den Haag in het leven is geroepen om onderwijsvernieuwing door en met ICT te realiseren. Dit doet Digitaal leren door het opstarten en ondersteunen van verschillende initiatieven en projecten op het gebied van ICT en onderwijs.