Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad wil persoonsgebonden budget WSW
---

De CG-Raad is positief over de doelen van het ingezette traject tot modernisering van de WSW. Met name de realisering van meer cliëntsturing, en de bevordering van aangepast werken in een zo regulier mogelijke omgeving juichen wij toe. Zeer positief reageren wij op het voorstel, dat mogelijk maakt dat werknemers zelf een werkgever aandragen waarbij de gemeenten dan een passende loonkostensubsidie ter beschikking moeten stellen en zullen voorzien in werkplekaanpassingen, begeleiding en -als het aan de CG-Raad ligt- ook in vervoer.

Echte cliëntsturing, een persoonsgebonden budget

De staatssecretaris wil meer cliëntsturing bewerkstellingen door de gemeenten meer regie te laten voeren. De CG-Raad is hier voorstander van. Om ook de cliënt zelf of diens zaakwaarnemer meer sturing te geven, kortom om echte cliëntsturing te realiseren, bepleiten wij de mogelijkheid van een persoonsgebonden budget voor Wsw-gerechtigden. Wij verwachten niet dat daar zeer veelvuldig gebruik van gemaakt zal worden, maar de mogelijkheid zien wij graag geboden. Zeker voor de mensen die zelf een werkgever aandragen.

Onafhankelijke indicatie op maat

De CG-Raad wil dat individuele werknemers recht krijgen op een budget-op-maat voor de componenten: begeleiding, loonkostensubsidie, werkplekaanpassingen en vervoer. Het CWI moet dit budget vaststellen bij de onafhankelijke indicatiestelling. Werkgever en werknemer weten dan waar zij aan toe zijn. Op deze wijze kan afroming van het budget waar mensen feitelijk recht op hebben (door sw-bedrijf of de gemeente) niet langer plaatsvinden. Een minimale eis die de CG-Raad in dit kader stelt: indicering van het budget op maat door het CWI voor al diegenen die gebruik gaan maken van het persoonsgebonden budget Wsw.

Geen vereenvoudiging van de financieringssystematiek

De CG-Raad vindt de voorgestelde vereenvoudiging van de financieringssystematiek (ongedifferentieerd bedrag en behoud overschotten door gemeenten) een slechte zaak. Het ongedifferentieerde bedrag zal leiden tot problemen voor mensen met zwaardere beperkingen en bedrijven waar veel mensen met zwaardere beperkingen werken. Behoud van de overschotten door gemeenten zal leiden tot bezuiniging op de individuele budgetten die mensen nodig hebben bij detachering of begeleid werken.

Behoud van de Wsw voor Wsw-doelgroep

De CG-Raad maakt zich grote zorgen over het voorstel tot wijziging van de Wsw-doelgroep. Het voorstel om WGA-gerechtigden in de toekomst geen toegang te geven tot de WSW beschouwen wij als onrechtvaardig. Mensen hebben vanwege de ernst van hun beperkingen soms geen enkele kans op de arbeidsmarkt, zeker niet als zij ouder zijn.
Het voorstel om een beperkte groep van vóór 1998 te herindiceren zien wij als het niet nakomen van een belofte door de overheid. De betrokken groep mensen was immers door de overheid beloofd dat zij niet met herindicatie te maken zouden krijgen.

Verdere informatie


* Brief van FVO en CG-Raad aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer, 3 oktober 2005
* Brief van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer, 26 september 2005
Brief van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer, 15 juni 2005

(Geplaatst: 11 oktober 2005)

---