Jongeren vinden kunst saai

Stichting cjp

De meeste jongeren zien zichzelf als niet-cultureel geĂŻnteresseerd en niet cultureel actief, zo blijkt uit onderzoek van CJP. Jongeren tussen 15 en 17 jaar vatten de begrippen kunst en cultuur 'smal' op: schilderijen, musea, schouwburg, ballet, klassieke muziek. En juist in die gevestigde culturele organisaties voelen jongeren zich niet op hun gemak door het vergrijsde publiek en de regeltjes die er 'blijkbaar' gelden. 'Je moet er stil zijn en je mag heel veel dingen niet'.

Bij nadere beschouwing blijkt de culturele desinteresse vooral een definitiekwestie te zijn. Jongeren blijken wel degelijk cultureel ingesteld, veel meer dan zijzelf realiseren. Velen zijn bezig met muziek, zingen, kleding, tekenen, schrijven, fotograferen en dansen. Jongeren gaan naar de bioscoop, popconcerten, musicals, muziek- en dansfeesten, festivals en cabaret. 'Zelf doe ik helemaal niets aan cultuur, ja ik ga naar theatershows en op culturele reizen, die dingen doe ik wel, maar ben je dan cultureel actief?'

'Jongeren blijken dus wel degelijk cultureel actief zolang ze maar niet belast zijn met het idee dat iets kunst of cultuur is', zegt Marjolein de Boer, directeur van CJP. De smalle cultuurdefinitie en ogenschijnlijk negatieve attitude blijkt uit kwalitatief onderzoek dat CJP dit voorjaar heeft gehouden onder jongeren (Kunst & cultuur op de schop, sociologe Laurien Vogelaar). Door middel van groepsgesprekken en persoonlijke interviews is een goed beeld gekregen van de beleving van jongeren van de begrippen 'kunst & cultuur' en de drempels die zij ervaren. Dit onderzoek wordt vanavond in De Rode Hoed gepresenteerd tijdens het debat De kracht van cultuureducatie.

Maar ook culturele belangstelling leidt niet per definitie tot daadwerkelijke participatie van jongeren. Om verschillende sociale en praktische redenen doen jongeren veel minder dan ze leuk vinden: de stap om te gaan is te groot. Er is niemand om samen mee te gaan, het is te ver, te duur, je bent bang om uitgelachen te worden of de informatie was onbekend.

Marjolein de Boer: 'Kennis en besef van deze drempels kan de participatie van jongeren vergroten. Verbreedt de cultuurdefinitie: het maakt niet uit of je van Bach, backpacken, Britney, Beckham, boerenrock, Bukowski, Bono of buikdansen houdt. Laat jongeren in discussie gaan met elkaar en neem hun smaak serieus.'


------
Voor de redactie (