Vereniging Nederlandse Gemeenten

Reactie vng op plannen kinderopvang

Het plan van staatssecretaris Van Hoof gaat voorbij aan de kern van de motie van Aartsen/Bos, namelijk het stimuleren van samenwerking tussen scholen en kinderopvang. Om de samenwerking te stimuleren vindt de VNG het noodzakelijk om te investeren in verdergaande professionalisering, het uitbreiden van bestaande voorzieningen en het verbeteren van de toegankelijkheid van kinderopvang voor ouders.

Gemeenten bewijzen nu al dat in Brede Scholen overal in het land kinderopvang en scholen succesvol kunnen samenwerken, ook in breder verband met sport, cultuur en peuterspeelzaalwerk. Om die samenwerking te stimuleren moeten geen nieuwe verplichtingen worden opgelegd, maar bestaand belemmeringen worden weggenomen.

Overigens is wat de staatssecretaris wil nu al mogelijk: bijstandsgerechtigden kunnen, eventueel met loonkostensubsidies en premies, gaan werken, ook als ze op individuele basis ontheffing van de sollicitatieplicht hebben omdat ze de zorg voor kinderen jonger dan vijf jaar hebben. Dit kan werk in de kinderopvang zijn. Gemeenten zijn echter geen werkgevers in de sector kinderopvang. Voor groepsleiders, al dan niet in opleiding, gelden CAO opleidingsvereisten. Aan deze vereisten zullen ook bijstandsgerechtigden moeten voldoen.