FNV

`Bied uitkeringsgerechtigden collectieve ziekteverzekering'

Het is een goed idee als gemeenten uitkeringsgerechtigden opnemen in de collectieve contracten die zij voor ambtenaren afsluiten met zorgverzekeraars.
Daartoe heeft FNV Bondgenoten gemeenten en uitkeringsinstanties opgeroepen in een brief.

Nu het nieuwe zorgstelsel op 1 januari ingaat, zullen veel werkgevers nieuwe collectieve ziektepolissen voor hun werknemers afsluiten. Voor werknemers levert dat meestal voordeelregelingen en kortingen op.

WW'ers, WAO'ers en bijstandsgerechtigden profiteren niet van zulke regelingen en moeten zelf vergelijken welke verzekering voor hen het beste is. "Ik vind dat niet eerlijk. Vandaar onze oproep", zegt FNV-Bondgenoten Henk van der Kolk.

Daarom zouden gemeenten en uitkeringsinstanties, zoals het UWV voor uitkeringsgerechtigden moeten regelen dat ze onder dezelfde polis kunnen vallen als ambtenaren.

Bestuurder Willem Banning van de bond: "Je zou kunnen zeggen dat er tussen uitkeringsinstanties en uitkeringsgerechtigden eenzelfde verhouding bestaat als tussen werkgevers en werknemers. In dat licht bezien is dit zeker geen onlogische stap."

Uitkeringsgerechtigden, vooral WAO'ers, zullen moeite hebben om een aanvullende verzekering af te sluiten vanwege een verhoogd risico op ziekte. Het risico kan worden opgevangen door de mix met de werknemers van de gemeente of instantie die het contract afsluit.

Banning: "Wij verwachten dat voor verzekeraars zwaarder weegt dat ze een grote groep ineens kunnen binnenhalen, dan het verhoogde risico op ziekte bij sommige deelnemers."

De zorgtoeslag - de tegemoetkoming in de kosten van de polis - kan door de gemeente of het UWV worden ingehouden en rechtstreeks toekomen aan de verzekeraar. Zo wordt voorkomen dat mensen onverzekerd raken omdat ze het bedrag uit geldnood aan andere dingen uitgeven.

De uitkeringsgerechtigde kan zelf beslissen of hij mee wil doen aan zo'n collectief contract, maar krijgt in elk geval een goede mogelijkheid, vindt Van der Kolk.

Haal hieronder de brieven op die FNV Bondgenoten aan gemeenten en uitkeringsinstanties heeft gestuurd.

Attachments:
brief1zorg.DOC
brief2zorg.DOC
brief3zorg.DOC