Nederlandse Hartstichting

Gezamenlijke inspanning vrijwilligers en Hartstichting De kans om een hartstilstand te overleven wordt drastisch vergroot als het slachtoffer binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt. Daarom gaat de Hartstichting zich de komende jaren richten op het inpassen van de automatische externe defibrillator (AED) in de reanimatiecursussen. Daarnaast stimuleert de Hartstichting dat bij een hartstilstand een AED binnen zes minuten ingezet kan worden. Inmiddels heeft één op de drie Nederlanders een reanimatiecursus gevolgd. De Hartstichting streeft er naar dat deze mensen óók de AED leren bedienen en dat het aandeel mensen ouder dan 55 jaar dat kan reanimeren groeit naar 50%. Om initiatieven voor het 'hartveilig' te maken van buurten te stimuleren en te ondersteunen wordt een helpdesk ingericht.

Jaarlijks worden circa 16.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand (ruim 300 per week!). 80% van de hartstilstanden gebeurt bij de 55-plusser in de thuissituatie. Nu overleeft ongeveer 10% een hartstilstand. De kans op overleven kan drastisch vergroot worden als het slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt. Directe basale reanimatie verdubbelt de overlevingskans ten opzichte van degenen die niet gereanimeerd worden. Toepassing van de AED binnen 6 minuten na ontstaan van de hartstilstand geeft een overlevingkans van maar liefst 72%. Getrainde leken mogen en kunnen een AED bedienen.

Het netwerk van circa 250 locale cursusorganisatoren is van vitaal belang voor het werk van de Hartstichting. De cursussen die door vrijwilligers, zonder winstoogmerk, georganiseerd worden maken deel uit van een landelijk dekkend netwerk. Op een laagdrempelige manier worden reanimatiecursussen aangeboden aan mensen die niet via hun werk, opleiding of anderszins automatisch worden opgeleid. In de loop van 2005 zijn deze vrijwilligersorganisaties omgezet in zelfstandige rechtspersonen: stichtingen of verenigingen. Dit gebeurt om fiscaal / juridische redenen. Het gaat hierbij ondermeer om BTW-vrijstelling, de vereiste inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het goed regelen van aansprakelijkheid. Deze voor veel organisatoren ingrijpende omslag is door de Hartstichting ondersteund in de vorm van modelstatuten en juridische en administratieve ondersteuning. Eind dit jaar stelt de Hartstichting een AED-trainingsapparaat ter beschikking aan deze cursusorganisaties. Op die manier worden de organisaties voorbereid om een bijdrage te leveren om de kans op overleven na een hartstilstand in de komende jaren te verdubbelen.

Voor succesvolle reanimatie moet een AED binnen zes minuten ter plekke zijn. Dit kan doordat hulpdiensten zoals de brandweer en politie over een AED beschikken maar ook door aanwezigheid van een AED in winkelcentra, stations etc. De Hartstichting pleit hier al jaren voor. Maar ook mensen in buurten kunnen het initiatief nemen om hun buurt 'hartveilig' te maken. Met behulp van de cursusorganisatoren en het inrichten van een 'helpdesk' wil de Hartstichting deze initiatieven stimuleren en ondersteunen.

NOOT VOOR DE REDACTIE (