Gemeente Borger-Odoorn


11-10-2005
Hunzeproject
Deelgebiedcommissie achterste diep helpt met realiseren plannen en projecten

De deelgebiedcommissie Achterste diep van het Hunzeproject is dit jaar hard aan het werk met diverse nieuwe projecten. Projecten die ontstaan zijn uit ideeën en plannen van inwoners uit het deelgebied Achterste Diep. De deelgebiedcommissie bestaat uit tien leden die elk vanuit een andere achtergrond een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van hun eigen gebied. Eén van die projecten is Boerenerven op zijn mooist, een initiatief van de Werkgroep Boerenerven Drenthe. Doel van het Hunzeproject is het versterken van de leefbaarheid in de dorpen die in het stroomgebied van de Hunze liggen.

Deelgebiedcommissie Achterste Diep
Het deelgebied Achterste Diep omvat de dorpen Odoorn, Exloo, Valthe, Valthermond en het buitengebied daarvan. De deelgebiedcommissie probeert daarvoor plannen en projecten te ontwikkelen en plannen en projecten van anderen te helpen realiseren. Het Hunzeproject bestaat uit vier deelgebiedscommissies. Het totale werkgebied van het Hunzeproject is het stroomgebied van de Hunze tussen Zuidlaren en Odoorn/Valthermond. Het Hunzedal is een waardevol en kwetsbaar gebied.

Boerenerven op zijn mooist
De werkgroep "Boerenerven op zijn mooist" wil oude boerenerven onder de aandacht brengen en (nieuwe) boerderijbewoners inspireren tot een waardevolle bij het landschap en boerderij passende inrichting van het erf. De werkgroep geeft daarvoor allerlei cursussen en praktische tips e-mail: boerenerven@hetnet.nl. De deelgebiedcommissie vindt dit een prachtig plan en hoopt dat het leidt tot boerenerven die passen bij het type boerderij en het omringende landschap.

Plannen en activiteiten
De deelgebiedcommissie heeft zich de afgelopen periode laten informeren over de stand van zaken rond het Lofar project in Exloo. De grondverwerving is gestart en binnenkort komt er een nader onderzoek om te kijken hoe het gebied ingericht moet worden. Daarnaast werkt de commissie mee aan o.a. een vervolg op het belevingsonderzoek in Exloo, ontwikkelingen in Valthermond rond het vervenershuisjes, een plan voor een werktuigenmuseum en plannen in het centrum van Odoorn.