Gemeente Buren


Begroting 2006 biedt positief beeld

Gemeente Buren financieel gezond: Lasten omlaag, service omhoog

De gemeenteraad van Buren kan een sluitende begroting voor het jaar 2006 vaststellen én geld uittrekken voor nieuw beleid. Er is een klein overschot: 35.000 euro. Binnen de begroting is er ruimte voor nieuw beleid, in te vullen door de gemeenteraad: voor 2006 gaat het om een eenmalig bedrag van ruim een half miljoen euro plus een blijvende jaarlast van een kleine twee ton extra.

De gemeente kan de dienstverlening aan de inwoners verder verbeteren. De lasten voor de burgers blijven laag.
In het kabinetsplan verdwijnt de onroerende zaakbelasting (OZB) voor het bewonen van een woning; het rijk maakt het grootste deel van het inkomstenverlies voor de gemeente Buren goed. Wanneer de gemeenteraad het OZB-tariefvoorstel van burgemeester en wethouders overneemt, gaat de eigenaar van een woning met een waarde van twee ton komend jaar 122 euro minder onroerende zaakbelasting betalen: dat is een verlaging van ongeveer 30%. Voor de huurder van een woning verdwijnt de OZB helemaal. Voor bedrijfspanden stijgt de OZB met 1½ %: één procent minder dan de inflatie.

Hoe het ervoor staat met de gemeentelijke spaarpotten, blijkt uit de nota reserves en voorzieningen die de gemeenteraad tegelijk met de begroting behandelt.
De gemeente heeft voldoende geld gereserveerd om tegenslagen op te vangen en om bijzondere voorzieningen, zoals het rioleringsplan, uit te voeren. In de algemene reserve moet een vangnet van tenminste 3,4 miljoen euro zitten als buffer voor slechte tijden en voor risico's als tegenvallende grondverkoop of planschade. De algemene reserve wordt jaarlijks gevoed met de rente van andere reserves, zodat de buffer op peil blijft.
In totaal beschikt de gemeente over ca. 39½ miljoen aan reserves en voorzieningen. Dat is acht miljoen meer dan bij de herindeling in 1999.

Nu even rijk als in 99
Op dit moment (najaar 2005) is het vrij besteedbare kapitaal in de algemene reserve precies gelijk aan die bij de start van de nieuwe gemeente Buren (begin 1999): bijna zes miljoen euro. In totaal is de algemene reserve op dit moment 12½ miljoen groot. In deze periode zijn veel tegenslagen opgevangen, zijn de lasten voor de burger laag gehouden, en is er geïnvesteerd in de toekomst: zo is de afschrijvingsduur voor schoolgebouwen verkort van 60 naar 40 jaar, wat de gemeente eenmalig veel geld heeft gekost (ruim 2¼ miljoen), maar wat op termijn grote problemen voor scholen en gemeente voorkómt. Een deel van de verkoopopbrengst van het woningbedrijf is besteed aan verbetering van de woon- en leefomgeving. Dit jaar is voor één miljoen achterstallig wegenonderhoud gepland. En: er zijn belangrijke voorzieningen gerealiseerd, zoals de nieuwbouw van school en kinderopvang in Ingen, de aanleg van de rotonde De Beldert en de restauratie van de stadswallen in Buren.

Lastendruk
De gemeente heeft een periode van drie jaar achter de rug, waarin aan de ene kant fors is bezuinigd en aan de andere kant stevig is geput uit de spaarpotten. In die periode is de lastendruk voor de inwoners bewust laag gehouden. In 2005 is de opbrengst van de onroerende zaakbelasting sterk verhoogd (met 30%), waarna Buren nog steeds in de categorie van gemeenten met lage lastendruk zit. Ook het komend jaar blijft dat het geval. Op een bedrag van 108.000 euro na, krijgt de gemeente de wegvallende OZB-inkomsten van bewoners van woningen terug van het rijk. Het niet-vergoede deel wordt in het voorstel van B en W opgeteld bij het OZB-tarief voor woningeigenaren. Omdat de bewoner van de eigen woning alleen nog betaalt voor het bezit van de woning, gaat ook hij er fors op vooruit.

Werk aan de winkel
In 2006 is er veel werk aan de winkel in de gemeente. De uitvoering van het vitale kernenmodel ligt op koers: in 2006 gaat de overdracht van de eigendom, het beheer of de exploitatie van gebouwen en accommodaties aan de gebruikers door. Bewonersorganisaties krijgen de kans om eenvoudiger een beroep te doen op een hogere bijdrage uit het leefbaarheidsbudget om gemeenschapsvoorzieningen in de kern tot stand te brengen of te verbeteren. Omvangrijke woningbouwplannen gaan van start in Buren, Beusichem, Lienden en Zoelen, kleinschalige plannen in de andere kernen. De procedure begint voor aanpassing van het bestemmingsplan Park Lingemeer voor permanente bewoning, met inbegrip van de bouw van 45 nieuwe appartementenwoningen; de gemeente zal hierover intensief overleggen met provincie en rijk.

Nieuw beleid
Burgemeester en wethouders stellen de raad een bescheiden pakket aan nieuw beleid voor. De nadruk ligt daarbij bij voorkeur op het vergroten van de dienstverlening aan de burger.

Een aantal nieuwe voorzieningen lijkt geboden te zijn als gevolg van de wet of de feitelijke situatie. Maar het is natuurlijk aan de gemeenteraad om te beslissen om het geld voor die voorzieningen al dan niet beschikbaar te stellen.

Om te voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen voor speeltoestellen in speeltuinen, zou de gemeente voor 41.500 euro aan extra onderhoud moeten plegen. Om voor voldoende en schoon water in de vijvers, singels en sloten te zorgen, is een Waterplan nodig (kosten 54.000 euro). De gemeente gaat producten en diensten aanbieden op internet, zodat de burger thuis achter de PC een paspoort, bouwvergunning en tien andere veelgevraagde producten kan aanvragen. Wettelijk bestaat de plicht om gemeentelijke producten, die samen 65% uitmaken van de totale afname, onder te brengen in het digitale publieksloket. De brandweer maakt plannen om de plaats van een incident beter te kunnen bereiken en de brand veilig te kunnen bestrijden, rekening houdend met risico's zoals het vrijkomen van giftige dampen en explosiegevaar; dat is van levensbelang voor de brandweerlieden en andere hulpverleners. En verder moeten de constructietekeningen bij aanvragen voor zwaardere bouwwerken strenger gecontroleerd worden.

Andere nieuwe uitgaven, die nodig lijken te zijn, zijn o.a. de vervanging van de slechte brug over de Maurikse Wetering in de Tielsestraat in Maurik (3½ ton), intensiever controle op verleende bouwvergunningen, en verdere verbetering van de dienstverlening door het Telefonisch Informatiecentrum dat 80% van de telefoontjes van klanten zelf beantwoordt. Ook komt er een tevredenheidsonderzoek onder klanten; de gemeenteraad heeft hier in de laatste raadsvergadering op aangedrongen.

Daarnaast zijn er keuzemogelijkheden voor de gemeenteraad: een extra subsidie van ruim 10.000 euro per jaar voor het jongeren- en ouderenwerk, de thuiszorg en de maatschappelijke dienstverlening omdat er anders een tekort ontstaat op het salarisbudget en de dienstverlening achteruit gaat
het subsidiëren van de Regio Omroep Betuwe (6.800 euro per jaar), zodat deze op de gemeente Buren gerichte uitzendingen kan (blijven) verzorgen
professionalisering van het peuterspeelzaalwerk dat anders in zijn voortbestaan wordt bedreigd (7.000 euro in 2006, 23.000 euro in 2007).