Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

voorkoming van wateroverlast

printversie

Aandacht voor natuur bij maatregelen ter voorkoming van wateroverlast

Internationaal project tegen schade door overstromingen

Op 11, 12 en 13 oktober aanstaande bespreken ruim 50 deskundigen uit verschillende Europese landen in Vught de mogelijkheden om schade door overstromingen te voorkomen. Tijdens het congres van het internationale project Nature Oriented Flood Damage Protection (NOFDP) presenteren de projectpartners de eerste versie van een computermodel dat helpt bij de keuze van maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Nederlandse deelnemers aan dit project zijn de Provincie Noord-Brabant en de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas.

Aandacht voor natuur bij maatregelen
Wateroverlast en overstromingen, zoals die onlangs voorkwamen in Frankrijk, Duitsland en Roemenië, veroorzaken veel schade. Om wateroverlast te voorkomen, zijn veel maatregelen nodig. Vaak worden technische oplossingen gekozen, zoals dijkverhogingen, dijkverleggingen en het onder water laten lopen van polders. Deze maatregelen hebben tegelijkertijd een grote invloed op de waterhuishoudkundige (hydrologische) situatie in de betreffende gebieden en op de aanwezige flora en fauna (ecologie). Binnen het NOFDP-project wordt daarom een model ontwikkeld voor Noordwest-Europa waarin met deze aspecten rekening wordt gehouden en op basis waarvan overheden kunnen beslissen welke maatregelen het beste genomen kunnen worden.

Europese subsidie
Dit model moet grensoverschrijdend bruikbaar zijn. Daarom komt het project in aanmerking voor Europese subsidie. Een groot deel van de subsidie wordt besteed aan projecten in het veld om de toepasbaarheid van het systeem te toetsen. In Brabant worden drie van deze projecten uitgevoerd: Waterberging in het Tongelreepdal bij Valkenswaard, hermeandering van de Aa bij Heeswijk en de natuurvriendelijke inrichting van de Mark en de Vliet in West-Brabant.

Kennisuitwisseling
Tijdens het congres wisselen de deelnemers praktijkervaringen uit, onder andere over de aanpak van hoogwater door Duitsland, en worden de resultaten gepresenteerd van verschillende studies op het gebied van het voorkomen van wateroverlast.

---