Technologie Stichting STW

3 oktober 2005

STW-symposium 11 oktober 2005

Van wetenschap tot innovatie

Op 11 oktober brengt Technologiestichting STW tijdens haar symposium 'Van wetenschap tot innovatie' de gehele keten van wetenschappelijk onderzoek tot aan innovatie in het bedrijfsleven in beeld. Van promovendi via ondernemende onderzoekers tot ervaringen vanuit het MKB: diverse voorbeelden van excellentie in wetenschap en innovatie komen tijdens dit symposium aan bod. MEDIA ZIJN NA AANMELDING VAN HARTE WELKOM

Eerst komen drie promovendi aan het woord, die strijden om de titel Simon Stevin Gezel voor de beste STW-promotie in 2004. Deze drie kandidaten zijn:
* dr.ir. Paul Heysters van de Universiteit Twente. Hij ontwierp, bouwde en testte een nieuwe energiezuinige processor, de Montium.
* dr.ir. Kofi Makinwa van de Technische Universiteit Delft. Hij ontwikkelde een goedkopere, maar meer betrouwbare windsensor.
* dr. Charles Sio van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verbeterde een enzym dat wordt gebruikt bij de productie van bepaalde soorten antibiotica.

Een jury bestaande uit prof.dr.ir. Patrick Dewilde, Technische Universiteit Delft, drs. Joke van den Bandt-Stel, VNO-NCW en dr. Dirk van Delft, NRC Handelsblad, kiest uit deze drie de Simon Stevin Gezel 2005.

Hierna spreekt prof.dr. Clemens van Blitterswijk van de Universiteit Twente uit eigen ervaring over ondernemend onderzoek. Hij is onder andere mede-oprichter van biotechbedrijf Isotis NV.

De volgende spreker is prof.dr. Cees Buisman, onder andere hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en wetenschappelijk directeur van Wetsus. Hij betoogt dat verschillen in cultuur en in beelden van elkaar de samenwerking tussen de risiconemende MKB-bedrijven en de universiteiten/kennisinstellingen bemoeilijkt.

Ir. Wybren Jouwsma, directeur van Bronkhorst High Tech, zal tenslotte innovatie vanuit MKB-perspectief belichten. Hij zegt onder andere dat het belangrijk is dat studenten bij bedrijven in dienst treden, omdat zij specifieke nieuwe kennis in het bedrijf introduceren.

Daarna worden de resultaten uit het utilisatierapport 2005 gepresenteerd en zal een exemplaar worden overhandigd aan drs. Chris Buijink, directeur-generaal voor Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken.

De Simon Stevin Meester 2005, prof.dr. Joke Bouwstra, sluit de dag af met een presentatie van haar plannen voor haar onderzoek naar geneesmiddeltoediening via de huid, en geeft hiermee een uitstekend voorbeeld hoe excellente wetenschap samengaat met utilisatie.

Locatie: Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Tijd: van 9.30u tot 17.00u. Nadere informatie en aanmelding voor de pers bij ir. Sonja Knols-Jacobs, tel. 030 6001 298 (STW, maandag en woensdag), of 070 344 08 26 (NWO, dinsdag, donderdag en vrijdag), e-mail symposium@stw.nl. Het volledige programma is te vinden op www.stw.nl/stw/symposium/programma.html.
---

TOP Laatste wijziging: 03-10-2005 Reacties naar: webmaster@stw.nl