Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
105 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 11 oktober 2005)

D66 is door bewoners geattendeerd op de toename in jongerenoverlast en vandalisme rondom de JOP bij Azotod, bij de Kleermakerslaan en rondom de Veldhof. Bij navraag door D66 vertelde een wijkagent dat het vrijwel onmogelijk is om hier adequaat te reageren, vanwege het tekort aan effectieve mankracht. Dit vanwege vele (langdurig) zieken, de grootte van het gebied en de hand- en spandiensten voor de politiepost Marco Pololaan.

Op 23 september jl. vond er een inbraak plaats in het Wijkservicecentrum in Vleuten. Op de politiepost die er naast ligt, was op dat moment niemand aanwezig. De post is een zogenaamde uitvalspost, die tijdens weekdagen (tot 16.00 uur) een publieksfunctie heeft en daarna als uitvalsbasis dient voor politie. Door de politie is niet gereageerd op de inbraak. Vorig jaar zomer werden bij de politiepost nog een aantal politieauto's in brand gestoken, wat door omwonenden is ontdekt. Ook toen was er niemand op de politiepost aanwezig.

Op de vele bouwterreinen in het gebied van Vleuten-de Meern en Leidsche Rijn, blijkt veel gestolen te worden. Ook blijkt er nogal wat vandalisme plaats te vinden op de onlangs opgeleverde en binnenkort op te leveren sportparken. Hierbij gaat het met name om de toegang tot de sportparken (met name VV De Meern en sportpark Alendorp) via de openbare weg of via de huidige bouwweg.

Wijkraden en bewonersverenigingen maken zich ernstig zorgen over, onder meer, de veiligheid rondom de Haarrijnse Plas indien daadwerkelijk wordt besloten tot het vestigen van de Veemarkthallen daar. D66 Utrecht is daar overigens tegen. Bij navraag door D66 heeft het college deze zorgen nog niet kunnen wegnemen en er ook niet inhoudelijk op gereageerd. De verantwoordelijke wethouder wil pas na het definitieve besluit informatieavonden hierover beleggen. D66 Utrecht is het hier niet mee eens. Op vragen van D66 tijdens de raadsvergadering van 16 juni jl. heeft de wethouder dit overigens wel toegezegd, vanaf het moment dat de plannen definitiever vorm krijgen. Dat lijkt nu sinds een maand het geval (raadsvergadering van 1 september jl.).

D66 Utrecht maakt zich ernstig zorgen over het effect van deze diverse ontwikkelingen op de subjectieve en objectieve veiligheid van bewoners in Vleuten- de Meern.

Dit brengt D66 fractie tot de volgende vragen:
1. Hoeveel politie is er 's nachts daadwerkelijk aanwezig in Vleuten-de Meern?
2. Vindt het college dit aantal voldoende?
3. Welke acties onderneemt het college om het WSC te beveiligen?
4. Welke acties onderneemt het college om jongerenoverlast en vandalisme te voorkomen bij Azotod, de Kleermakerslaan en de Veldhof?
5. Welke rol speelt de wijkagent hierin?
6. Welke acties onderneemt het college om de (gedeeltelijke) openbare toegangen van de sportparken van VV De Meern en UVV te beveiligen?
7. Indien er besloten wordt tot de vestiging van de Veemarkthallen bij de Haarrijnse Plassen, wilt u dan het aantal politieagenten uitbreiden? Zo ja, welk effect heeft dat op de exploitatie van de Veemarkthallen op dat terrein?
8. Hoe gaat het college de zorgen van wijkraden en bewonersverenigingen m.b.t. de consequenties voor de veiligheid rondom de Veemarkthallen bij de Haarrijnse Plassen, wegnemen?


---- --