Time : 10:05:11 AM
Date : Tuesday, October 11, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

MiNa-Raad pleit voor openbaarheid van milieuvergunningen Vlaanderen

Hoeveel Vlaamse bedrijven hebben een milieuvergunning voor klasse I of klasse II? Welke bedrijven vallen onder bepaalde sectorgebonden Vlarem-bepalingen? Een milieuvergunning wordt verstrekt voor een termijn van 20 jaar, maar hoeveel keer wordt een vergunning herzien in die periode? De overheid heeft deze informatie nodig om een beter milieubeleid te ontwikkelen voor bedrijven.

Ook de burger wil graag weten welk soort bedrijf in de buurt van zijn woonst gevestigd is en welke hinder, gevolgen of risico's dat met zich meebrengt. Om deze vragen te kunnen beantwoorden, vraagt de MiNa-Raad om de milieuvergunningen online te plaatsen, zodat elkegeïnteresseerde burger of overheid ze kan raadplegen.

In een regeringsdocument staat dat het om praktische redenen onmogelijk is om meteen alle milieuvergunningen online te plaatsen. Het elektronisch publiceren van een beperkt aantal milieuvergunningen is ook niet aangewezen. Dit zou enkel leiden tot meer en ingewikkelder regels. Daarom besloot de Vlaamse Regering om op de website van de Vlaamse Gemeenschap alleen aan te geven waar de geïnteresseerde burger deze informatie kan opvragen of vinden.

Nochtans is de idee niet nieuw. In 1992 al werkte de toenmalige regering aan een databank voor vergunningen en heffingen. De Vlaamse Regering trok hiervoor destijds 750.000 euro uit en tegen het einde van hetzelfde jaar moest al een eerste fase achter de rug zijn. Anno 2005 is dit echter nog steeds niet het geval.

De MiNa-Raad wijst al verschillende jaren op het belang van een milieuvergunningendatabank. Het is een cruciaal beleidsinstrument om hinderlijke bedrijfsactiviteiten aan te pakken. In zijn advies omtrent milieu-informatie herhaalt de Raad nogmaals de oproep om hier prioriteit aan te geven. Bovendien is het online plaatsen van deze gegevens relatief eenvoudig, tenminste als de milieuvergunningen elektronisch bijgehouden worden.

Het aangehaalde advies over milieu-informatie werd gezamenlijk voorbereid door de MiNa-Raad en de SERV. De lidorganisaties bereikten hierover een consensus, op één standpunt van VOKA na.
________________________________________
Meer info: Pieter Verbeek - 02/558.01.40 -
pieter.verbeek@minaraad.be

(Meer info als bijlage en op www.pressreleases.be)

URL: http://www.minaraad.be Picture: (None)
Attachments: ignace_20051011_095728_1293_Att_1.pdf

Translations: (None)

Link to Press Release - NL