Gemeente Nieuwegein

Begroting 2006: Waakzaamheid geboden

Het college presenteert de laatste begroting van deze collegeperiode. Dankzij de scherpe keuzes die zijn gemaakt in Nieuwegein Kiest is het gelukt om steeds sluitende begrotingen te maken. Ook heeft het college de gemeentelijke belastingen niet sterk hoeven te verhogen. Voor 2006 leidt dit voor de Nieuwegeinse burgers zelfs tot een forse verlaging van de lasten (zie apart persbericht). De financiële situatie van de gemeente Nieuwegein is daarmee sterk verbeterd. Na de verkiezingen kan een eventueel nieuw college aan de slag op een financieel gezonde basis. "Waakzaamheid blijft echter geboden" volgens wethouder van financiën Martin Monrooij. Bezuinigingen blijven nodig, maar het college heeft er voor gekozen deze binnen de gemeentelijke organisatie te zoeken. De samenleving zal daar niet zoveel van merken. Dankzij die bezuinigingen is er ook ruimte voor nieuwe plannen.

Waakzaamheid geboden
Het inwonertal van Nieuwegein blijft dalen en daarmee ook de bijdrage van het rijk. Om toch nieuwe zaken te kunnen uitvoeren blijven bezuinigingen nodig om ook op langere termijn een positieve begroting op te leveren. Dat is ook dit jaar weer gelukt. Het college heeft er voor gekozen de bezuinigingen te zoeken binnen de gemeentelijke organisatie. Zo is kritisch gekeken naar de budgetten die in de jaarrekening 2004 een overschot hadden en worden de verschillende gemeentelijke budgetten niet gecorrigeerd voor inflatie. De samenleving merkt daar niet zoveel van, behalve aan de subsidies, ook deze worden niet gecorrigeerd. Dankzij deze maatregelen is er geld over voor nieuwe plannen.

Plannen van het college
Het college wil dit jaar een aantal extra investeringen doen in de verschillende programma's. Het voorstel is om geld vrij te maken voor:


* verminderen van zwerfvuil (¤ 40.000)

* het onderhoud van parkpaden (¤77.000)

* het verwijderen van graffiti (¤ 30.000)

* eggen van een fietspad langs de Ambachtsweg (¤ 51.000)
* having (¤ 3000.000 oplopend tot ¤ 550.0000 in 2008)
* Versterken vrijwilligerswerk (¤25.000)

* Evenementenbeleid (¤ 50.000)

* Nieuwe structuurvisie (¤ 300.000)

* Verbeteren beeld van Nieuwegein (¤ 100.000)
* Verbeteren Raadsinformatiesysteem.

Wat is er bereikt deze collegeperiode?
In deze laatste begroting maakt het college ook de balans op van alles wat er is bereikt:


* Er is een discussie gevoerd onder de naam Nieuwegein Kiest over de toekomst van Nieuwegein. Die discussie leidde tot een visie op de stad en tot het formuleren van 5 ambities. Die waren leidend bij de keuzes die gemaakt zijn.

* De bestemmingsplannen waren flink verouderd, inmiddels zijn er al 11 nieuwe bestemmingsplannen in routing.

* De opening van de aansluiting op de A27.

* Geld is vrijgemaakt voor het groot onderhoud aan wegen.
* De instelling van de beroepsbrandweer, waarmee de veiligheid in Nieuwegein is verbeterd.

* De vorming van de stadstoezichtorganisatie. De ID banen zijn omgezet in gewone banen. De organisatie wordt een 'gewone' afdeling van de gemeente en er komen nieuwe stadstoezichthouders bij.
* Grote uitbreidings- en verbouwingswerkzaamheden aan schoolgebouwen (zoals de herbouw van De Toonladder en de renovatie van het Anna van Rijn College en het Cals College).

* De nieuwe Wet werk en bijstand is ingevoerd. De wet gaf gemeenten veel vrijheid in de manier van invoering. In Nieuwegein is dat op een sociale manier gebeurd.

* Het project ouderenproof is afgerond, waarin ouderen is gevraagd hoe zij prettig oud willen worden in Nieuwegein en wat zij daar zelf aan kunnen bijdragen. Er is een boekje gemaakt met tips.
* Het sportpark Galecopperzoom is opgeleverd.
* s gestart met de voorbereiding voor de aanleg van een dierenweide in Galecop.

* Enkele locaties na zijn in de hele gemeente ondergrondse afvalcontainers geplaatst .

* Er zijn cruciale stappen gezet in het project Binnenstad, waarmee de realisatie van een nieuw stadshart met bijbehorende culturele voorzieningen is gegarandeerd.

* De afronding van het project Vreeswijk Noord (de ontwikkeling van 425 woningen) komt in zicht.

* Het project Lekboulevard-Hoog Zandveld is gestart. Doel is de herontwikkeling van het centrumgebied van de wijken Lekboulevard, Zandveld en Hoog Zandveld.

* De transformatie van Blokhoeve tot woningbouwlocatie is in volle gang.
* Er is een convenant afgesloten met de wijknetwerken en de wijkwethouders hebben hun intrede gedaan. Daarmee kreeg het wijkgericht werken een nieuwe impuls.

Invoerdatum 11-10-2005