Ingezonden persbericht


Persbericht

Europees Parlement verwerpt wrede richtlijn muskusrattenbestrijding Meerderheid milieucommissie EP tegen inhumane wildklemrichtlijn

Amsterdam, 11 oktober 2005 ­ De Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft vandaag de voorgestelde Europese richtlijn voor de 'humane' vangst van dieren met behulp van vallen, in meerderheid verworpen. Bont voor Dieren had eerder de Nederlandse europarlementariërs aangeschreven met een dringend verzoek om deze nieuwe richtlijn te verwerpen. Met het verwerpen van deze richtlijn wordt voorlopig voorkomen dat wildklemmen en verdrinkingsvallen het predikaat 'humaan' krijgen. Bont voor Dieren acht dit namelijk een zeer misleidende term, want er is niets humaans of diervriendelijks aan deze vallen. Ze veroorzaken extreme en langdurige pijn en uitermate veel stress bij de gevangen dieren. Bovendien bleef met dit voorstel ook mogelijk dat bont, dat afkomstig is van met dergelijke wildklemmen gevangen dieren, in de EU geïmporteerd wordt. Het Nederlandse publiek heeft ook massaal geprotesteerd tegen deze richtlijn via een e-mailactie op www.muskusrat.info, een initiatief van Bont voor Dieren en de Faunabescherming. De richtlijn zal nog in de plenaire vergadering worden behandeld, maar de verwachting is dat de richtlijn ook daar zal worden verworpen.

Ook de Faunabescherming, de Dierenbescherming, Eurogroup for Animal Welfare en IFAW hebben de brief van Bont voor Dieren aan de Nederlandse europarlementariërs ondertekend. Conform het advies van de EP-rapporteur voor deze kwestie, de Oostenrijkse europarlementariër Karin Scheele, zijn de Nederlandse europarlementariërs in deze brief met klem verzocht om deze richtlijn in zijn geheel te verwerpen. De dierenbeschermingsorganisaties zijn erg blij dat de milieucommissie deze wrede richtlijn heeft verworpen, en blijven zich inzetten voor volledige uitbanning van het gebruik van wildklemmen wereldwijd.

Vanuit Nederland wordt er binnen het Europees Parlement een lobby gevoerd om ervoor te zorgen dat een uitzondering op het voorstel gemaakt wordt voor de vangst van muskusratten met behulp van verdrinkingsvallen. De gedachte daarbij is dat de bestrijding van muskusratten in Nederland noodzakelijk zou zijn om de dijken te beschermen, en dat ernstig dierenleed in dat geval gerechtvaardigd zou zijn. Toch meent zelfs het eigen Wetenschappelijk Veterinair Comité van de EU dat het gebruik van verdrinkingsvallen uitermate wreed is, omdat de dieren onder water langzaam stikken. Het doden van muskusratten leidt niet tot een verlaging van de stand, laat staan tot uitroeiing van de soort. Door de vangst wordt in hoge mate de reproductie gestimuleerd. De dood van de dieren is niet alleen wreed maar ook nodeloos: voor de muskusrattenbestrijding worden miljoenen euro's letterlijk in het water gegooid, zonder dat er een wetenschappelijke onderbouwing is van een vermeend positief effect daarv an.

De dierenbeschermingsorganisaties adviseren de Europese Commissie zich in te zetten voor de uitbanning van het gebruik van wildklemmen wereldwijd. Bestaande wetgeving dient te worden aangepast om de invoer te verbieden van bont uit landen waar deze klemmen nog worden gebruikt. De Europese Unie dient zich in te spannen om voor het gebruik van diervallen degelijke internationale humane richtlijnen op te stellen die 'evidence-based' zijn en gestoeld op de laatste wetenschappelijke kennis.

Meer informatie:
Dr. Joanna Swabe
Beleidsmedewerker Bont voor Dieren, 020 676 6600 of 0651 317004 Drs. Pauline de Jong, 020 641 0798
Secretaris Faunabescherming

Amsterdam 11 oktober 2005