Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 302

datum: 11 oktober 2005

Amersfoort Plustoeslag: voor 65-plussers met een minimuminkomen

Amersfoorters van 65 jaar of ouder die al drie jaar of langer moeten rondkomen van een minimuminkomen, kunnen hem weer aanvragen: de Amersfoort Plustoeslag. Dit is een bedrag van E 230,-- per huishouden. Vanaf 12 oktober is het aanvraagformulier af te halen bij de gemeentelijke Informatiewinkel, bij de hoofdafdeling Sociale Zekerheid aan het Stadhuisplein of bij de spreekuren voor senioren in de wijk. De seniorenwegwijzers bieden hulp bij het aanvragen van de Amersfoort Plustoeslag.

De gemeente verstrekt de Amersfoort Plustoeslag zoveel mogelijk automatisch. Bij rechthebbenden die minstens 3 jaar een aanvullende bijstandsuitkering ontvangen, wordt de toeslag direct op hun rekening overgemaakt. Ook vijfenzestigplussers die de toeslag vorig jaar hebben ontvangen, hebben inmiddels een brief en aanvraagformulier gekregen.

Aanvraagformulier
Mensen die nog geen brief hebben ontvangen, maar menen dat zij wél voor een toeslag in aanmerking komen, kunnen het aanvraagformulier vanaf 12 oktober afhalen bij de informatiewinkel (stadhuisplein 7) bij de afdeling Sociale Zekerheid (stadhuisplein 3) of bij de spreekuren voor senioren in de wijk. Voor het dichtstbijzijnde spreekuur kunt u bellen met 033- 469 4640 of in de gemeentegids het seniorenkatern raadplegen. Op de spreekuren informeren de seniorenwegwijzers u over de Plustoeslag. Zij kunnen berekenen of u voor de Plustoeslag in aanmerking komt. Ook bieden de seniorenwegwijzers hulp bij het aanvragen van de Plustoeslag. Op 12 oktober en 9 november wordt via de gemeentelijke Stadsberichten in het huis-aan-huisblad 'De stad Amersfoort' een antwoordcoupon verspreid. Ook hiermee kunnen mensen een aanvraag indienen. Tenslotte is meer informatie te vinden op www.amersfoort.nl.

Voorwaarden

Voor de Amersfoort Plustoeslag gelden de volgende voorwaarden:
1. De aanvrager moet zelfstandig wonen in Amersfoort. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, dus niet in aanmerking komen voor de toeslag.
2. Het (gezamenlijk) bruto jaarjaarinkomen mag de afgelopen 3 jaar niet hoger zijn geweest dan de vastgestelde normbedragen. Deze bedragen staan vermeld in het aanvraagformulier. De inkomensgrenzen zijn zodanig vastgesteld, dat ook ouderen met een AOW-uitkering en een klein pensioen voor de toeslag in aanmerking komen. Om aan te tonen dat het inkomen niet hoger is geweest dan de normbedragen, moet de aanvrager en zijn eventuele partner zijn bruto jaaropgave 2002 inleveren. Indien nodig, kunnen mensen deze opvragen bij de Belastingdienst telefoon: 0800 - 0543.
3. Een aanvraag voor de toeslag moet voor 1 december 2005 bij de gemeente binnen zijn, anders kan deze niet meer in behandeling worden genomen.

Informatie: Els Speelman, communicatiemedewerker voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 469 46 40, e-mail: e.speelman@amersfoort.nl.


---- --