Socialistische Partij

Irrgang valt in eerste debat `blind marktgeloof' aan

11-10-2005 * Het nieuwe Tweede-Kamerlid voor de SP, Ewout Irrgang, die vorige week werd geïnstalleerd, mocht vandaag zijn `maidenspeech' houden. Hij sprak zijn eerste bijdrage als volksvertegenwoordiger uit tijdens een spoeddebat over een onevenredige verhoging van de energieprijzen. Hierin stelde hij de ongewenste gevolgen van het dominante marktdenken aan de kaak, onder meer in de energiesector.

Hier volgt de eerste bijdrage van Ewout Irrgang als Kamerlid voor de SP:

Voorzitter,

Irrgang Ten onrechte wordt marktwerking in ons land maar al te vaak als oplossing voor maatschappelijke problemen gezien. Er zijn vele voorbeelden: de taxiwet, de kabel, het bus - en streekvervoer, de energiemarkt, en straks ook de gezondheidszorg. De gevolgen hiervan zijn zeer kwalijk en mijn fractie heeft daar vanaf dit spreekgestoelte talloze malen op gewezen.

Helaas leidt dit blinde geloof in de onzichtbare hand van de markt tot nog tot een tweede soort fouten: op terreinen waar marktwerking wel kan werken, is de overheid veel te naïef in het maken van goede regels hiervoor. Een klassiek voorbeeld waar marktwerking wel iets kan betekenen is als er sprake is van zogenaamde externe kosten. De uitstoot van CO2 is hier een uitstekend voorbeeld van: de uitstoot kost economisch gezien niks, maar maatschappelijk gezien heel veel. Als de overheid deze externe kosten in rekening brengt, leidt dat tot een maatschappelijk wenselijker uitkomst: minder uitstoot doordat er een prijs wordt gerekend voor het vergroten van het broeikaseffect. Een mooi principe, maar helaas is het niet goed geregeld.

In strijd met de adviezen van bijna alle deskundigen, en overigens ook in strijd met de wens van de SP-fractie, besloot het kabinet de CO2 rechten - in feite vervuilingsrechten - gratis weg te geven. Niet erg verbazingwekkend blijkt nu dat energiebedrijven de marktprijs van deze vervuilingsrechten proberen door te berekenen aan burgers en bedrijven. Mijn collega Krista van Velzen stelde er al op 4 augustus schriftelijk vragen over. Uit onderzoek bleek vorige week onomstotelijk dat energiebedrijven de prijzen verhoogd hebben voor vervuilingsrechten die ze gratis gehad hebben.

Huishoudens zijn hierdoor nog eens tientallen euro's extra geld kwijt aan energie bovenop de driehonderd euro die ze al extra kwijt waren door de hogere olieprijzen. Natuurlijk had dit allemaal voorkomen kunnen worden. De CO2 rechten hadden geveild moeten worden en de overheid had de opbrengst kunnen terugsluizen via een belastingverlaging. Ik begrijp dat een dergelijke wijziging van het systeem niet in één dag doorgevoerd kan worden, maar ik verzoek de minister in ieder geval er bij de Europese commissie op aan te dringen het systeem na 2007 te wijzigen zodat er dan wel geveild kan worden.

Maar wat kunnen we vandaag nog doen? Wie wordt hier beter van? Het makkelijke antwoord is de energiebedrijven die ten kosten van de burgers vijfhonderd miljoen euro extra opstrijken voor iets wat ze gratis van de overheid gehad hebben. Maar van wie zijn de energiebedrijven?

Voorzitter, de overgrote meerderheid van de mensen is nog altijd aangesloten bij een energiebedrijf dat van ons allemaal is. De aandelen van deze bedrijven zijn in handen van gemeenten en provincies. En deze aandeelhouders strijken een onrechtmatige winst op van bijna vijfhonderd miljoen euro. Ik vraag de minister dan ook of hij mogelijkheden ziet om deze onrechtmatige winsten terug te geven aan de burgers. Is er al iets bekend over een hogere winstafdracht aan gemeenten en provincies als gevolg van het cadeautje van de minister? Vallen deze inkomsten buiten de reguliere begrotingen van lokale overheden? En tot slot: is de minister bereid om bij lokale overheden erop aan te dringen om deze onrechtmatige winsten terug te geven aan de burger via een verlaging van de lokale lasten?