INLIA


'Vervolgaanvragers' weer in rijksopvang 12/10/2005 Tweede Kamerlid Visser (VVD) heeft voorgesteld asielzoekers die een (kansrijke) tweede asielaanvraag hebben gedaan opnieuw rijksopvangfaciliteiten aan te bieden. Minister Verdonk steunt het plan en heeft de Kamer op 7 september toegezegd in november met een uitgewerkt voorstel te komen.

Zij erkent dat er sprake is van een 'dubbel signaal' dat vervolgaanvragers wel rechtmatig in Nederland verblijven maar geen opvang krijgen en ook niet zelf door te werken in hun onderhoud mogen voorzien.

Kamerlid Visser wilde met zijn voorstel meer grip krijgen op de 'wildgroei' van noodopvang-initiatieven die met gemeentelijke subsidie ('publiek geld') dakloze asielzoekers onderdak bieden. De VNG heeft echter al laten weten dat de gemeentelijke noodopvang zal blijven bestaan; zij 'betreurt het dat er weer gekozen wordt voor het oplossen van slechts een deel van het probleem'.

Verreweg het grootste deel van de dakloze asielzoekers in gemeentelijke noodopvang heeft geen herhaalde asielaanvraag ingediend maar wacht op de uitkomst van een reguliere of medische procedure of op de reispapieren waarmee men naar het land van herkomst kan terugkeren.