Gemeente Breda

Parkeerverbod voor fietsen en bromfietsen rondom het NAC-stadion

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week besloten tot een parkeerverbod voor fietsen en bromfietsen direct rond het NAC-stadion. Dit parkeerverbod is van kracht op de dagen dat NAC Breda thuiswedstrijden speelt in het stadion. Dat betekent dat iedereen zijn rijwiel voortaan in de daarvoor bestemde stallingen moet plaatsen.

Grote aantallen bezoekers van de voetbalwedstrijden van NAC Breda komen per (brom)fiets. Deze rijwielen staan vaak buiten de (brom)fietsenstallingen, hoewel er voldoende stallingsmogelijkheden bij en rond het stadion aanwezig zijn. De foutief geparkeerde (brom)fietsen belemmeren de toegang en vrije doorgang, zowel voor bezoekers als ordehandhavers en hulpverleners. Daarnaast beperken de foutief gestalde rijwielen het overzicht over de directe omgeving van het stadion en geven zij een rommelig aanzicht.

Volgens artikel 5.1.11 Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2004 kan het college een bepaald gebied aanwijzen waar het verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan. In het belang van het uiterlijk aanzien van de omgeving en om overlast en schade aan de openbare ruimte te voorkomen heeft het college besloten het parkeren van fietsen en bromfietsen buiten de stallingen bij en rond het stadion te verbieden.

Het parkeerverbod geldt voor de Lunetstraat, met de daarbij behorende berm aan de stadionzijde, de middenberm en groenstrook, de verlengde Westerparklaan en de Rat Verleghstraat. Dit is dus inclusief de gehele promenade rond het stadion, de berm van parkeerterrein P2 en de groenstrook tussen Lunetstraat en P2. Uitgezonderd zijn het hekwerk van de bedrijven Emerpark Citroën en Van Melle en de berm van de Lunetstraat aan de zijde van de parallelweg. Het stallen van fietsen is daarnaast ook toegestaan in de aangewezen fietsenstalling aan de Rat Verleghstraat en de Stadionstraat. Het verbod is van toepassing van twee uur vóór tot één uur na de betaald voetbalwedstrijden van de NAC Breda in het NAC-stadion. Het gaat in op zaterdag 22 oktober bij de wedstrijd NAC Twente. Foutief geparkeerde (brom)fietsen worden vanaf dan verwijderd.

Het (brom)fietsenparkeerverbod is sinds het eind van het vorige seizoen aan de bezoekers van het NAC-stadion aangekondigd onder andere via flyers. Daarnaast zijn de aanwezige fietsenstallingen uitgebreid. Breda,

12 oktober 2005